Promene u Srbiji počinju promenom predsednika

Promene u Srbiji počinju promenom predsednika

-Sve velike promene u Srbiji su počinjale promenom predsednika, a predsednički izbori sledeće godine su prilika da se Srbija vrati na pravi put, izjavio je danas predsednik Nove stranke Zoran Živković i naglasio da proevropska i prodemokratska opozicija mora da izađe sa jednim kandidatom.

Proevropska, prodemokratska opozicija mora da izađe sa jednim kandidatom, to nije pitanje volje, da li smo spremni, niti da li smo hrabri i pametni, to je obaveza, naglasio je Živković.

Sve naše razlike ne bi trebalo da su tolike da nas spreče da tu obavezu i uradimo, rekao je on novinarima na Osmoj redovnoj Konferenciji Nove stranke, na kojoj je glavna tema konsolidacija opozicije i priprema za predsedničke izbore, kao i za Grad Beograd.

Kako je Živković ukazao, u tome ne treba tražiti najširi opozicioni blok, to nije bilo ni 2000. jer je opozicija širok pojam, i u parlamentu i van njega, ima nepomirljivih stranaka.

Najnoviju situaciju u dijalogu sa Prištinom, on je nazvao "farsom oko Kosova" i dodao da bi odgovoran čin bio da premijer Srbije Aleksandar Vučić podnese ostavku nakon usvajanja Zakona o Trepči.

-Sve je to Aleksandar Vučić potpisao, sve to piše u Briselskom sporazumu. Ko je kriv, on! Odgovoran čin bi bio da podnese ostavku, a ne da nas laže i ubeđuje da je to ponovo svetska zavera protiv Srbije - zaključio je on.

Zasedanje vlade izvan Beograda, Živković je okarakterisao kao pokušaj da se u Srbiji oživi "humoristički program Monti Pajton", a prema njegovoj oceni biće tragikomičan.

Nepristojno je vređati građane tako što ćete im reći evo mi smo blizu vas, tako što smo došli u nišku kasarnu, rekao je Živković.

-Građanima Srbije treba posao, treba dobra vlada, odgovorna država, odgovorno pravosuđe - da znamo ko je srušio tri barake u Savamali, da znamo ko gradi Beograd na vodi, ko je kriv za ubistvo sedmoro ljudi u helikopteru, šta je sa 'koferčetom', Mobtelom, Bambiledom i 24 privatizacije? Zašto nam odlaze najbolji stručnjaci i deca, beže iz Srbije - naveo je on.

A, da li će vlada da ode u Niš i da napravi pet puta veće troškove nego da zaseda gde joj je mesto u Nemanjinoj, ne može da zameni odgovore na sva ova pitanja, smatra lider Nove stranke.

Predsednica Saveta Nove stranke Vesna Rakić-Vodinelić ocenila je da se u ovom trenu čini se da jedinstva opozicije nema dovoljno.

Solidarnost stranaka koje se bore protiv pogubnih rezultata ove vlasti je nešto što nam treba, drugo pitanje je na koji način se to postiže, smatra ona.

-Ali ja bih da budem optimista, jer čini se da režim iz stanja autoritarizma, ima nameru da pređe u diktaturu, a to ne smemo dozvoliti - poručila je Rakić Vodinelić.

Prema njenoj oceni, izmeštanje vlade van Beograda, u Niš je ne samo populizam, već i demagogija.

-Ni u jednoj organizovanoj državi državni ne radi jedan čovek sve državne stvari, niti može, a ako pokušava to - promoviše autoritarizam - zaključila je Vodinelić.

Tekst: Fonet

Video/Foto: Beta

 

mm

Press služba

1 Comments

  1. Filip
    09.10.2016 at 18:23
    Reply

    Da, da gos. Živkoviću apsolutno ste u pravu, sve promene počinju od predsednika ( sve dok se bira neposredno ) , ali kako sada ujediniti demokratsku opoziciju oko jednog kandidata, i drugo, kog kandidata, bogami biće vrlo teško ( a možda i nemoguće ).

Leave a Reply

Close