Rakić Vodinelić: Dvostruki aršini policije i tužilaštva

Rakić Vodinelić: Dvostruki aršini policije i tužilaštva

Hitra reakcija tužilaštva i policije povodom incidenta na protestu građanskog pokreta "Ne davimo Beograd" pokazuje dvostruke standarde državnih organa u tretmanu krivičnih i prekršajnih postupaka.

Naime, zbog nemira tokom protesta ispred Skupštine grada Beograda, na kome su predstavnici Inicijative pokušali da uruče svoje zahteve za otkaze gradskih funkcionera, aktivista Simon Simonović saslušan je juče u policijskoj stanici Stari grad po nalogu Višeg tužilaštva u Beogradu. Kako je Simonovićev branilac izjavio, posle sat i po vremena saslušanja, Simonović je najpre pozvan da da iskaz u svojstvu građanina, ali "posle neformalnog razgovora tužilac je rekao da smatra da je reč o krivičnom delu".

Predsednica Saveta Nove stranke i profesorka prava Vesna Rakić Vodinelić kaže za Danas da se ovde teško može govoriti o krivičnom delu, ali i da bi bilo "odlično kad bi naši organi gonjenja tako reagovali kada je u pitanju bilo koja vrsta kriminala".

- Ovo na šta su reagovali nije izvesno da je kriminalno delo niti nasilničko ponašanje, jer oni reaguju na osnovu određenih iskaza koji uopšte ne moraju da odražavaju ono što se desilo. Zaista bi bilo poželjno da za slučajeve neprava, dakle kada je neko teško povređen na utakmici zbog divljanja tzv. navijača, kada je uništena nečija imovina zato što je neko noću porušio jedan deo grada ili kod najtežih krivičnih dela, poput ubistava, trgovine narkoticima, reaguju sa istom takvom efikasnošću kao u slučaju ovog bezazlenog incidenta, koji bi u krajnjoj liniji mogao biti prekršaj, ili makar između prekršajnog i krivičnog dela po onome što se na snimku moglo videti - kaže Rakić Vodinelić.

Kako dodaje, niko na tom građanskom skupu nije povređen, tvrdi se da je jednom policajcu slomljen nos, "ali mi nismo videli nikakve nalaze i ne znamo da li je to tačno". Rakić Vodinelić podseća i na slučaj napada na grčku ambasadu, na koju su anarhosindikalisti bacili nekakvu zapaljivu napravu. Počinioci tog dela su prvo bili u zatvoru, da bi posle bili oslobođeni jer su našli da nije u pitanju krivično delo nego prekršaj. Rakić Vodinelić zaključuje da je ovaj slučaj u "suštini politički problem".

 

Preuzeto sa www.danas.rs, autor M. Stevanović

Foto: Twitter/@SaobrKamera

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori