Rakić Vodinelić i Benać Šantić: Jedino rešenje je raspisivanje novih izbora!

Rakić Vodinelić i Benać Šantić: Jedino rešenje je raspisivanje novih izbora!

Sumnju u prekrajanje glasova podgrevaju neobjektivnost i nedoslednost aktuelne komisije, kažu profesorka prava i predsednica Saveta NOVE stranke Vesna Rakić Vodinelić i nekadašnja generalna sekretarka RIK-a, a danas predsednica statutarne komisije NOVE stranke Liljana Benać Šantić.

“Omalovažavanje zapravo izborne volje građana pod nekakvom maskom uvažavanja te izborne volje jeste zaista nešto što je loše. Moje mišljenje je nakon svega da su ovi izbori zahvaćeni tolikim nekakvim haotičnim prljavštinama a i namernim postupcima pogotovo u vreme koje je prethodilo izborima da bi pošteno bilo zapravo raspisati ponovo izbore”, ističe profesorka Vesna Rakić Vodinelić.

Nekadašnja generalna sekretarka RIK-a Liljana Benać Šantić dodaje da gledamo loše izborno zakonodavstvo na delu. Predsednica statutarne komisije NOVE tvrdi da sve dodatno komplikuje jer na lokalu rade neobučeni ljudi, a poremećeni su odnosi i u komisiji na republičkom nivou.

“Po mojoj oceni, gledajući sednice RIK-a, veliki deo tereta za organizaciju snosi predsednik koji bi trebalo samo da predsedava, da daje reč, da zaključuje i da nešto stavlja na glasanje. A mi vidimo da predsednik Republičke izborne komisije i obrazlaže i predlaže, što bi trebalo da bude funkcija i obaveza sekretara koji organizuje tu službu kao logističku podlogu Republičke izborne komisije”, kaže ona.

 

Ponovivši da se jedino rešenje nastale situacije ogleda u raspisivanju novih izbora, i Rakić Vodinelić i Benać Šantić smatraju da je pre njihovog održavanja, a kako se greške ne bi ponovile, neophodno:

– srediti jedinstveni birački spisak i promeniti Zakon o jedinstvenom biračkom spisku da se ne bi pojavljivale indicije o manipulaciji nepoznatim biračima na poznatim adresama;

– pooštriti uslove za članstvo u RIK-u tako što bi se eliminisala mogućnost da predsednik ove Komisije bude član organa političke stranke koja sudeluje na izborima;

– urediti postupak izbora i pooštriti uslove koji se tiču stručne kvalifikacije članova RIK;

– pojačati odgovornost članova izbornih komisija i uvesti mogućnost sudske kontrole njihove samostalnosti i nepristrasnosti;

– da sajtovi svih komisija, kao i njihov rad, odluke i obrazloženja postanu dostupni svima;

– stvarno, a ne formalno obrazovanje članova biračkih odbora;

– da pravo na slobodne i poštene izbore mora biti garantovano sankcijama koje se izriču, a ne samo propisuju.

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori