Rakić - Vodinelić: SNS aktivisti pretili romskim organizacijama

Rakić – Vodinelić: SNS aktivisti pretili romskim organizacijama

Prva na listi „Da oslobodimo Beograd – DS, SDS, NOVA, ZEP Zeleni" prof. dr Vesna Rakić – Vodinelić saopštila je da su aktivisti vladajuće stranke sinoć otvoreno pretili pojedinim romskim organizacijama i zastrašivanjem ih sprečili da danas javno podrže ovu koaliciju.

„Čast mi je što su te romske organizacije odlučile da nas podrže javno. Čast mi je što će nas i dalje podržavati, nažalost ne više javno, zbog toga što im je zaprećeno fizičkim napadom od ljudi koji skupljaju sigurne glasove za Srpsku naprednu stranku", rekla je Rakić – Vodinelić.

Ona je istakla da ovakvi događaji koje zvanična politička većina pokušava da predstavi kao incident, zapravo spadaju u grupu fašističkih napada na društvo.

„Fašistički je napad u jednakoj meri kao i transparent koji su razvukli navijači na košarkaškoj utakmici Crvene zvezde, ispisan pogrdim imenima na račun jednog igrača, samo zbog njegove drugačije nacionalne pripadnosti. Moramo da shvatimo da se ovde ne radi o incidentima, već o talasu koji preti ozbiljnim nadiranjem fašizma u srpsko društvo."

Naglasivši da koalicija, čiju listu na beogradskim izborima predvodi, podržava sve romske organizacije bez obzira na njihovu političku pripadnost, Rakić – Vodinelić je pozvala sva nacionalna veća u Srbiju da „iskažu solidarnost i založe se za prava svih Roma, osobito Romkinja koje su ugroženije od bilo koga u romskoj zajednici".

„Zašto se pripadnici Roma boje? Zato što u autokratiji, za razliku od demokratije, ima straha. Strah vlada, podstiče se i širi se. Demokratija ne znači samo besprizornu vladavinu većine nad manjinom, već obavezu većine da zaštiti ugroženu manjinu. Aktuelna politička većina, osim licemerne zaštite prema pripadnicima LGBT populacije, koja nije dubinska već kratkoročna, ne pokazuje nijedan znak da želi da zaštiti manjinu", zaključila je Rakić – Vodinelić.

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori