Rakić-Vodinelić: Stranke naše koalicije su uvek bile na strani suprotnoj SNS-u

Rakić-Vodinelić: Stranke naše koalicije su uvek bile na strani suprotnoj SNS-u

Imena 24 izborne liste koje je Gradska izborna komisija usvojila su komentar sama po sebi. Neobično je to što je GIK ipak odlučila da takve liste proglasi - kaže za „Blic” Vesna Rakić Vodinelić, prva na listi „Da oslobodimo Beograd - DS, SDS, NOVA, ZEP Zeleni”.

- Kada je Zakon o lokalnim izborima postavio ozbiljne uslove za prijavljivanje liste, računalo se da će se stranke, koalicije ili grupe građana prijaviti radi stvarnog učešća u izborima, a ne radi izigravanja ili opstrukcije izbora, ili, pak, radi kalkulisanja sa projektovanim izbornim rezultatima. Ne znam da li su članovi GIK-a proveravali da li se radi o zloupotrebi prava kad su podnete liste sa spornim nazivima. U svakom slučaju, to je još jedan fenomen koji dovodi u pitanje ozbiljnost izbora kod nas.

Veoma ste aktivni u kampanji. Na šta se Beograđani žale, šta traže?

- Neke od teškoća koje građani ističu vezane su baš za beogradske izbore, ali ima mnogo onih koji se žale na probleme koji prevazilaze Beograd. Najčešća pitanja upućena meni bila su vezana za penzije i njihovo nezakonito sniženje, za teško preživljavanje, čak bedan socijalni status, za besplatnu pravnu pomoć, naročito prilikom prinudne naplate dugova za komunalije, teškoće oko pronalaženja mesta u vrtićima, za bespotrebno trošenje novca za novogodišnju rasvetu.

Prema istraživanjima javnog mnjenja, vaša koalicija se kreće između sedam i osam procenata. Čime biste bili zadovoljni?

- Ne znam koja istraživanja imate u vidu. A čime bih bila zadovoljna? Uklanjanjem sadašnje gradske vlasti sa Malim i Vesićem na čelu, jer su Beogradu i Beograđanima naneli veliku štetu obesno upravljajući gradom. To je osnovni cilj naše koalicije, što podrazumeva ostvarenje dobrog rezultata i nas, a i ostalih koji su jasno i odlučno protiv načina na koji se vlast sprovodi i u Beogradu i u Srbiji.

Zašto bi opozicioni birači glasali za DS/NOVA/SDS, a ne za neku drugu opozicionu koaliciju?

- Ova koalicija se sastoji od stranaka koje su uvek bile na suprotnoj strani od vladajuće režimske stranke, a ta stranka duboko veruje da se ceo politički život vrti oko kase. Pored toga, mi se sastojimo od političkih stranaka, a ne od ad hok grupacija. Bićemo tu i kad se izbori završe, i posle 4. marta. Ne obećavamo kule i gradove, koji lepo zvuče, a ne ostvare se nikad, ili samo nakaradno. Uvereni smo da je bolje prijateljsko ljudsko okruženje od nasilnog građenja pod spornim pravnim, ekonomskim i humanim pretpostavkama. Naši prioriteti su Beograd kao kulturna prestonica ovog dela Evrope, a ne Beograd estrade i atrakcija, socijalizacija grada, tj. dostupnost svima svih gradskih sadržaja, i licima s invaliditetom, bolesnima, starima, kreiranje boljih uslova da mladi stručnjaci ostanu ovde umesto da odu.

U slučaju da matematika nakon izbora pokaže da opozicija može da formira vlast, da li mislite da će dogovor biti moguć?

- Mislim da će dogovor biti moguć uprkos svemu što se dogodi kad zaboravite ko vam je glavni protivnik, a važno je da to bude dobar dogovor - dakle, ne samo preuzimanje vlasti, već razgradnja osionog i koruptivnog sistema upravljanja gradom i uspostavljanje zdravog pravnog i životnog okruženja.

Biću odbornica, imam snage

Da li ćete biti odbornica ili ste samo posudili ime zbog kampanje...?

- Nisam posudila ime i biću odbornica. Verujem da imam snage za to, a svakako imam dovoljno životnog iskustva.

 

Izvor: Blic

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close