Rakić Vodinelić u Pressingu: Serviraju nam atrakcije, a od njih se ne živi

Rakić Vodinelić u Pressingu: Serviraju nam atrakcije, a od njih se ne živi

Profesorka prava i nosilac liste Nove stranke za beogradske izbore Vesna Rakić Vodinelić izjavila je u Pressingu da ta stranka razgovara s drugim političkim partijama i pokretima o zajedničkom nastupu na izborima u Beogradu, ali da je za njih bitnije da se postigne saglasnost o izbornim uslovima i o tome kako naterati vlast da ispuni te uslove.

"I nije teško da se ti uslovi postignu, jer su oni već definisani zakonom. Problem je na koji način i kojom vrstom pritiska da naterate vlast da te uslove poštuje, na primer pravo na jednak pristup medijima", izjavila je Rakić Vodinelić gostujući u emisiji Pressing na N1.

Rakić Vodinelić je izjavila u ponedeljak da u Novoj stranci nema entuzijazma prema ideji da predsednik Demokratske stranke (DS) Dragan Šutanovac predvodi eventualnu zajedničku listu na beogradskim izborima.

"To nije principijelni stav. Nastojimo sve vreme i vodimo razgovore sa stranka i pokretima, da dođe do grupisanja za beogradske izbore... Nemamo ništa lično protiv Šutanovca", kazala je Rakić Vodinelić. Dodala je da to da li će Nova stranka podržati Šutanovca na čelu te zajedničke liste preuranjeno, jer ni DS nije odlučila da će Šutanovac biti kandidat DS.

Odgovarajući na pitanje s kim Nova stranka razgovara o nastupu na izborima, Rakić Vodinelić kaže da su, osim sa DS, razgovarali i sa Inicijativom Ne da(vi)mo Beograd i sa Pokretom slobodnih građana Saše Jankovića.

Kako je rekla, sa Aleksandrom Šapićem ta stranka nije razgovarala, jer je on rekao da će na beogradske izbore ići sam, kao i Dosta je bilo. O Đilasu je rekla da, ukoliko on odluči da prihvati kandidaturu, da treba da iznese svoj program, jer on više nije u stranci i ne zna se koji su njegovi prioriteti.

"Naša ideja je bila pre svega da se razgovara o izbornim uslovima i da tu treba da budu sve stranke... Na žalost, u tome nismo uspeli, ali i dalje smatramo da je bitno da se dogovorimo oko toga kako da nateramo ovu vlast da te zahteve ispuni", rekla je Rakić Vodinelić.

Naslućujem da će u nekom trenutku doći do određenih grupisanja stranaka za beogradske izbore, kaže Rakić Vodinelić

Na pitanje da li je tako lako dobiti izbore u Beogradu kao što se priča, Rakić Vodinelić kaže da se ne radi samo o lošim rezultatima gradskih vlasti, nego o atmosferi u čitavom društvu.

"Te podele i u političkom i u statusnom pogledu postale su velike do te mere da je to jedna smišljena akcija stranaka na vlasti, da je atmosfera zagađena, da ne možete da razgovarate ako ste na različitim stranama... Videli ste šta se danas dešavalo na sednici Skupštine Beograda", rekla je profesorka i dodala: Atmosfera u društvu je dosta loša. U Beogradu je više loše nego dobro i teško je naći akciju koja se odvijala bez mane".

Okupacija javne vlasti i sporni Beograd na vodi će ostati ono po čemu će ova vlast biti zapamćena, smatra Rakić Vodinelić.

Opozicija, kako kaže, treba da učini sve što je moguće kako bi "skinula s vlasti" koaliciju oko SNS.

Govoreći o mogućim vanrednim parlamentarnim izborima, Rakić Vodinelić je rekla da bi "volela da ih ne očekuje".

"Vučić je poznat kao neko ko obara sopstvenu vladu. Pritisak na ovu vlast je veći nego što je ikada bio i to nije teško detektovati. Poseta Hojta Brajana Jia, pritisak Rusije koji je neskriven, a tiče se centra u Nišu...to je pozicija nekoga ko sam obara svoju vladu, da se možda opet odluči za nove izbore", kaže Rakić Vodinelić.

Mediji u Srbiji prigušeni ili ugašeni

Govoreći o situaciji u medijima u Srbiji, profesorka Vodinelić kaže da "mediji uvek igraju bitnu ulogu, a da su kod nas oni prigušeni ili zatvoreni".

"Veliki broj medija je uglavnom otvoren samo za predstavnike vladajućih partija, vaša televizija je eto jedna od retkih na kojoj može da se čuje nešto drugačije, ali ne znam kolika vam je gledanost. Alternativni mediji, poput Fejsbuka, Tvitera su dostupni, ali ne znam koliko domet imaju... I sve je to irelevantno, jer postoji zakon - da mediji moraju biti dostupni svima", rekla je.

Dodaje da "ovakva zatvorenost društva nije moguća na duži rok".

Komentarišući izjavu premijerke Ane Brnabić koja je nedavno rekla da u Srbiji ne postoji istraživačko novinarstvo i da su mediji relativno slobodni, Rakić Vodinelić kaže da je ta izjava obeshrabrujuća, da se premijerka ponaša kao da živi u nekoj drugoj zemlji i da je situacija gora tim pre što se ne vidi da je premijerka učinila bilo šta tim povodom.

Život u Beogradu nedostojan čoveka

Govoreći o rezultatima gradskih vlasti, Rakić Vodinelić kaže da je "mučno živeti u Beogradu".

"Dosta je mučno živeti u Beogradu. No, doduše, ima 'svetlih elemenata', kao što je novogodišnja rasveta u novembru, koja osvetljava iskopine po gradu. I bilo bi interesantno znati koliko Beograđane košta ta rasveta... Sigurno je da je ta suma je mnogo veća od onoga što se izdvaja za kulturu i sport, recimo... kao i za poljoprivredu", rekla je.

Ona je navela podatak da je za proslavu Nove godine predviđeno oko 73 miliona dinara, što je, kako kaže, više nego što se izdvaja za FEST, Belef, Bemus i Bitef zajedno.

"I stalno imamo te atrakcije o kojima govori Siniša Mali. Atrakcija je ta fontana na Slaviji, koja trenutno ne radi. Atrakcija je novogodišnje osvetljenje, proslava Nove godine. I stalno očekujemo te gomile turista da će doći, ali oni ne dolaze zbog atrakcija, nego zbog nečeg drugog", rekla je profesorka Rakić Vodinelić i dodala da su, uz loš javni prevoz, za koji se izdvaja četvrtina gradskog budžeta, i loše socijalne uslove za jedan glavni grad, to sve stvari koje život u gradu čine nedostojnim čoveka.

Prema njenim rečima, prioriteti su pobrkani. "Izdvajate veliki novac za atrakcije, a ono od čega grad živi, kao na primer vrtići, kojih nema dovoljno, i elementarnih ljudskih prava, a to je jesti tri puta dnevno, nema... Strašno se malo novca troši na prava kulturna dešavanja", kaže Vodinelić.

Živimo na 'otpacima' pravne države

Profesorka Rakić Vodinelić smatra da njena izjava, da živimo na otpacima pravne države, uopšte nije prejaka.

"Na žalost, nije prejaka reč. Ovo je zemlja čiji Ustav promoviše vladavinu prava i podelu vlasti, na izvršnu, sudsku i zakonodavnu. Svaka od tih vlasti treba da radi svoj posao i da se ne meša u posao one druge. Kod nas su te uloge pomešane, pa recimo, neke presude najpre u javnosti donose političari", kaže Rakić Vodinelić.

Napominje i da vladavina prava znači da smo svi potpadamo pod to pravo, pa ono treba da se odnosi i prema, na primer, Siniši Malom jednako kao prema drugim, običnim građanima, a da to ipak, nije slučaj.

"Trebalo je 14 meseci Višem javnom tužilaštvu da se oglasi nenadležnim za slučaj Savamala", rekla je i dodala da se u tom slučaju radi o prikrivanju delovanja policije te noći, kada su porušene kuće u tom beogradskom kvartu.

Uz takve aktivnosti, i duge sudske postupke, kao i diskriminaciji, Srbija nije uređena pravna država, smatra Rakić Vodinelić.

Govoreći o slučaju Vulin i tetka iz Kanade, Rakić Vodinelić kaže da nije opravdanje ni Vulina ni predsednika Aleksandra Vučića da je ministar odbrane taj stan kupio pre stupanja na dužnost, te da u tome onda nema ničeg spornog.

Mi smo mogli da naučimo od Vučića u intervjuu Insajderu da je on rekao Vulinu da iskoristi kao opravdanje to da mu je ženina tetka dala novac pre nego što je stupio na funkciju... Dakle, to ako ste krali pre stupanja na funkciju, nema veze...Zakonodavac, međutim, kaže da to ipak ne može tako, on mora da objasni poreklo novca. Agencija za borbu protiv korupcije protiv njega je podnela krivičnu prijavu, rekla je Rakić Vodinelić.

 Naglašava da je očigledno da su funkcioneri bliski vlasti zaštićeni.

"Da li su naši funkcioneri ma koliko bili bliski vlasti zaštićeni ili nisu, jesu, u svakom slucaju", kaže profesorka i dodaje da pravda u normalnoj državi mora biti ista za sve.

"To se kod nas ne dešava dok je neko na vlasti... Neshvatljivo je, takođe, da čovek ne oseća potrebu da podnese ostavku posle tog slučaja... Daj ostavku, postani običan građanin, pa da vidimo šta će biti", kaže Vodinelić.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović imenovan je na funkciju sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost koji, po funkciji, obavlja posao šefa Biroa za koordinaciju rada službi bezbednosti.

Rakić Vodinelić smatra da bi ministar morao da podnese ostavku na mesto šefa MUP-a, ili da barem pita Agenciju za borbu protiv korupcije da li je postoji sukob interesa između te dve funkcije.

"A po zakonu, državni funkcioner može imati samo jednu funkciju", kaže Rakić Vodinelić.

 

Pogledajte gostovanje u emisiji Pressing:

mm

Press služba

Leave a Reply

Close