Rakić Vodinelić: Ustavni sud ćutke naveo da je smanjenje penzija neustavno

Rakić Vodinelić: Ustavni sud ćutke naveo da je smanjenje penzija neustavno

Profesorka prava u penziji i uvažena članica Nove stranke Vesna Rakić Vodinelić ukazala je danas na najnoviju odluku Ustavnog suda Srbije koji je, po nekoliko inicijativa za ispitivanje ustavnosti i zakonitosti Zakona o penzijama, obustavio postupak.

Rakić Vodinelić je, na konferenciji za medije nakon preuzimanja dežurstva NOVE u Slobodnoj zoni, podsetila da je na taj način Ustavni sud ćutke stao na stanovište da je Zakon o smanjenju penzija bio neustavan i nezakonit, iako je 2015. godine inicijativa Sindikata penzionera bila odbačena sa sumnjivim obrazloženjem.

„Drugi uslov koji je morao da se ispuni da se donese odluka o obustavi postupka jeste da Ustavni sud smatra da nije potrebno utvrditi naknadno ustavnost i zakonitost zakona koji više ne važi. Mi, međutim, smatramo da to nije tako. Vi ste svedoci pokušaja brojnih penzionera da pred redovnim sudovima, putem tužbi i po Zakonu o obligacionim odnosima, vrate ono što im je bez dovoljnog pravnog osnova bilo uzeto“, poručila je ona.

Konferenciji za medije prisustvovali su i Jovan Tamburić, predsednik Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije, kao i Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, koji su zajedno izložili pomenutu problematiku.

Kompletne snimke njihovih izjava možete pogledati na linkovima u nastavku:

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close