Režim baca stotine hiljada evra na prizemne zabavljače, dok obrazovani muzičari sede kod kuće

Režim baca stotine hiljada evra na prizemne zabavljače, dok obrazovani muzičari sede kod kuće

Resorni odbor za kulturu Političkog Saveta Nove stranke upozorio je na trenutnu situaciju na kulturnoj sceni Srbije, akcentujući frapantne činjenice o bacanju novca na prizemne performanse, u državi koja ekonomski jedva sastavlja kraj sa krajem.

Nakon što je iza nas još jedan javni doček Nove godine, na trgovima širom Srbije, poražavajuć je sistem vrednosti koji se kroz izabrane izvođače nameće građanima, posebno mladima koji tek treba da grade i neguju svoj umetnički ukus. Tako su, iz godine u godinu, izbor ne samo beogradske, već i većine lokalnih vlasti, tzv. "estradni umetnici", koji nažalost ne zaslužuju da nose epitet umetnika uz svoje ime. I dok se cene njihovih performansa i niskih muzičkih kvaliteta mere stotinama hiljada evra, obrazovani muzičari ostaju bez posla, i to nažalost ne samo u "najluđoj noći".

Primetan je sistemski rad režima na urušavanju domova i objekata kulture koji su, u borbi sa vetrenjačama, još pokušavali da neguju drugačiji zvuk, zvuk urbanog Beograda, evropske i svetske metropole. Danas su takva mesta na izdisaju, dok publici odgajanoj u duhu džeza, bluza, rokenrola, klasične muzike ostaje jedino da se povuče u svoje domove i sebe i svoju decu pokuša da zaštiti od narastajućeg šunda svuda oko nas.

Pomenuto i ne čudi kada se uzme u obzir da kultura i jeste jedno od najmoćnijih oružja u borbi protiv primitivizma svake vrste. Zato je režim SNS-ovaca i doživljava kao najvećeg neprijatelja. Nova stranka stoga apeluje na građane da ne dozvole da gaženje kulturnih vrednosti i umetničke scene Srbije prođe nekažnjeno, nego da zajedničkim snagama već na proleće zadamo režimu snažan udarac - udarac koji će nam, pored svega drugog, omogućiti i da iduću godinu dočekamo uz note kvalitetnih, obrazovanih muzičara, čiji će zvuk najaviti konačan povratak Srbije na put kojim je krenula posle 5. oktobra 2000. godine. 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close