Režim brutalnim pritiscima na novinare vraća Srbiju u mračne 90-te

Režim brutalnim pritiscima na novinare vraća Srbiju u mračne 90-te

Nakon što je novinarki portala NOVA S Ani Lalić, koja je već bila meta grube odmazde režima zbog objektivnog izveštavanja o borbi sa pandemijom koronavirusa, jutros probušena guma na automobilu, jasno je da se atmosfera mračnih 90-tih godina dodatno rasplamsava u Srbiji.

Nova stranka godinama unazad upozorava na nedopustivo gaženje slobode medija, slobode mišljenja i izražavanja, ali i niz brutalnih uvreda i pritisaka na novinare, koji sve češće poprimaju zabrinjavajuće razmere. Od sramnih pokušaja da se žene koje se bave javnim poslom prikažu kao telesni objekti, težeći da na taj način dovedu u pitanje njihov kredibilitet kao osoba ili profesionalaca, do pretnji na društvenim mrežama, pa sve do privođenja, jasno je da su glavna meta režima zapravo svi građani Srbije, kojima žele da uskrate pravovremeno, objektivno i istinito informisanje. I predsednik Nove stranke Zoran Živković je na ovonedeljnoj sednici Narodne skupštine upozorio upravo na činjenicu da aktuelna vlast targetira imenom i prezimenom zaposlene u medijima koji nisu u službi slavljenja lika i dela Aleksandra Vučića, zbog čega se pojedinci ne osećaju više sigurno ni u dvorištima svojih kuća, poput novinarke Lalić.

Nova stranka oduvek je pružala i nastaviće da pruža punu podršku retkim predstavnicima slobodnog novinarstva u Srbiji, koji se trude da opstanu na zatrovanom medijskom nebu. Istovremeno, apelujemo i na novinare da čuvaju čast svoje profesije i, uprkos pretnjama i pritiscima, nastave da izveštavaju građane o svemu što ih, umesto ka Evropskoj uniji i evropskom standardu života, vuče nazad, u najmračniju deceniju novije srpske istorije.

Istovremeno apelujemo na sve građane da demokratskim putem, na izborima koji nam predstoje po okončanju stravične pandemije koronavirusa, zajedno stanemo na put povratku mračnih decenija Srbije, kada su novinari i neistomišljenici bili vređani, podvrgnuti brutalnim pretnjama, pa i ubijani. To je naša dužnost zarad budućih generacija koje zaslužuju da žive u evropskoj Srbiji 21. veka, u kojoj će, na osnovu istinitog informisanja i rezultata u državi, slobodno birati i vlast koja će ih voditi i medije koji će ih informisati.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close