Režim ćuti o 8 miliona dolara potrošenih na prevoz medicinske robe iz Kine

Režim ćuti o 8 miliona dolara potrošenih na prevoz medicinske robe iz Kine

Koalicija „Nek maske padnu“ Zelena stranka – Nova stranka upozorava da su, na sajtu UNDP Serbia, objavljeni alarmantni finansijski podaci o trošenju novca građana Srbije na transport zaštitne opreme iz Kine, tokom trajanja vanrednog stanja zbog pandemije koronavirusa.

Kako se navodi među podacima, ukupna suma za prevoz ,maski, rukavica i dezificijenasa ne samo što je blizu basnoslovnoj sumi od 8 miliona dolara, već se postavlja i pitanje zašto je ista uplaćena isključivo britanskoj avio-kompaniji „Čepmen Friborn Er Četering“, dok je Er Srbija, prema zvaničnim podacima, obavestila Etihad ervejz, da potencijalno neće moći da ispuni svoje dužničke obaveze usled krize izazvane koronavirusom.

I dok čak ni ministarka Zorana Mihajlović ne krije da je Er Srbija napravila oko 40 miliona evra gubitka od početka pandemije, postavlja se pitanje zašto država, u periodu od 27. marta do 20. aprila, na šta ukazuju podaci sa gorepomenutog sajta, nije za transport medicinske opreme koristila avione Er Srbije, u kojoj država ima vlasnički udeo, već je ogromnu sumu dala britanskoj avio-kompaniji. Stoga koalicija „Nek maske padnu“ zahteva odgovor ko se krije iza ugovaranja sumnjivih poslova o prevozu zaštitne robe, sa akcentom na još komplikovanije pitanje odnosa i nečijih prikrivenih interesa.

Ujedno podsećamo da je Nova stranka još na početku proglašenja vanrednog stanja Vladi Srbije uputila zvaničan zahtev za formiranje Komisije koja bi kontrolisala sprovođenje mera, nabavki, njihovu opravdanost i potrošnju novca iz budžeta, što je vrh režima uporno ignorisao. Da je naš predlog tada prihvaćen, danas ne bismo imali nedoumice i suočavanje sa podacima o milionima potrošenih dolara.

Zato koalicija „Nek maske padnu“ Zelena stranka – Nova stranka još jednom poziva građane da 21. juna izađu na izbore, zaokruže broj 18 i da zajedno označimo početak kraja kiminalnog režima Aleksandra Vučića.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close