Režim guši građane Srbije ne samo zagađenjem, već i gaženjem ljudskih prava i slobode medija

Režim guši građane Srbije ne samo zagađenjem, već i gaženjem ljudskih prava i slobode medija

Nova stranka upozorava javnost na sav besmisao izjave ministra za rudarstvo i energetiku Aleksandra Antića koji je, ne trepnuvši, izjavio da termoelektrane nisu doprinele zagađenju, da praškastog zagađenja nema i da je rešen problem emisije sumpor-dioksida u termoelektranama.

Da ne pozivamo ministra na stid koji bi trebalo da oseća, dok se građani Srbije bukvalno guše, podsetićemo ga da, kako su u februaru 2019. godine objavile svetske organizacije Health and Environment Alliance (HEAL), Greenpeace i druge, termoelektrane na zapadnom Balkanu, među kojima EPS ima ubedljivo najveće instalisane kapacitete, ne truju konstantno samo građane njihovih država, već ugrožavaju javno zdravlje čitave Evrope.

Termoelektrane na zapadnom Balkanu prosečno emituju 20 puta više sumpor-dioksida i čvrstih čestica nego termoelektrane u EU, dok cena ovog zagađenja iznosi najmanje 1,9 milijardi evra godišnje za zdravstvene sisteme zemalja zapadnog Balkana, i više od 3.000 prevremeno umrlih i 8.000 slučajeva oboljenja bronhitisa kod dece godišnje. Cenu prevremenog odlaska ljudi i dečijih bolesti neka kaže ministar, ako mu ove alarmantne brojke same po sebi nisu dovoljne.

Ono što se nas samo malo manje tiče, ali brine zemlje EU sa odgovornim vladama, jeste da je uticaj zagađenja iz termoelektrana zapadnog Balkana utvrđen u Rumuniji, Mađarskoj, Grčkoj, Italiji, Nemačkoj, Bugarskoj, Austrija... Svetska zdravstvena organizacija ne poznaje termin ”bezbedno„ ili „nisko” zagađenje vazduha česticama, dok sumpor-dioksid definiše kao vrlo toksičan za ljude kada se udiše. Čak i jednokratno izlaganje visokim koncentracijama može da izazove opasna zdravstvena stanja, kao što je astma. U atmosferi može da reaguje i formira takozvano sekundarno zagađenje čvrstim česticama, a na zagađenje vazduha u Srbiji u značajnoj meri utiču termoelektrane na ugalj, podaci su Energetske zajednice.

Nova stranka takođe podseća da je protiv Srbije 15. januara pokrenut preliminarni postupak zbog nepoštovanja Direktive o velikim ložištima od strane Sekretarijata Energetske zajednice, organizacije čiji je Srbija član. Toliko o nepostojanju zagađenja, kako to tvrdi ministar aktuelnog režima, režima koji guši građane Srbije, i to ne samo zagađenim vazduhom, već i gaženjem ljudskih prava, slobode govora, mišljenja, medija, i protiv kojeg se moramo zajedno izboriti već u mesecima koji su pred nama. 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close