Ruinirana kuća pisara Vuka Karadžića u Zrenjaninu primer odnosa režima prema kulturi

Ruinirana kuća pisara Vuka Karadžića u Zrenjaninu primer odnosa režima prema kulturi

Još jedan primer sramnog odnosa aktuelnog režima prema kulturi, istoriji i baštini našeg naroda dolazi nam iz Zrenjanina, gde kuća Aleksandra Sandića, književnika i pisara Vuka Karadžića, stoji u vidno ruiniranom stanju.

Zaboravljena od strane lokalnih vlasti, kuća je, umesto da budete sačuvana za buduće generacije, kao spomen jednog vremena i puta prosvetiteljstva srpskog naroda, sada leglo đubreta, obrasla u korov i trnje. Osim kulturnog značaja, ovaj objekat je i primer jednog od najstarijih načina gradnje u Banatu, te ima i arhitektonski značaj. Ili je barem imao, pre nego što od njega, nemarom zrenjaninskih čelnika, nije ostalo ništa.
 
 
I dok se novac baca na besmislena okupljanja i proslave, kojima niko od naših sugrađana ne zna ni motiv ni svrhu, za očuvanje jednog spomenika kulture ga nikad ne preostane. S druge strane, problem je kontinuiran, jer se ni prethodne gradske vlasti nisu ništa više trudile da ovaj objekat, koji se nalazi na dobroj lokaciji u Zrenjaninu, sačuvaju od propadanja. Neizbežna je paralela sa jednim kulturnim dobrom u centru koje je takođe bilo ruinirano godinama, a onda prekriveno plakatom iza koga se odvijala sumnjiva vlasnička preraspodela, da bi zatim zgrada pod zaštitom države u glavnoj ulici bila i uklonjena. Da li je to sudbina koja čeka slične objekte u centru grada i čiji je to llični interes bitniji od kulturnog identiteta grada?
 
 
Nova stranka Zrenjanin još jednom ističe da će, zbog svega navedenog, nastaviti svoju doslednu i beskompromisnu borbu za poboljšanje izbornih uslova, kako bismo zajedno sa građanima na prvim sledećim izborima sve predstavnike režima poslali u političku istoriju, a sistem u Srbiji, u kojem će spomenici, istorija i kulturni identitet našeg naroda biti adekvatno vrednovani i cenjeni, poveli putem modernih, evropskih zemalja 21. veka. 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close