Šabac: Grad odgovorno da se stara o Zgradi kulture "Mišar"

Šabac: Grad odgovorno da se stara o Zgradi kulture “Mišar”

Gradski odbor Nove stranke Šabac pozdravlja juče potpisan ugovor između Republičke direkcije za imovinu i Grada Šapca na osnovu kojeg je grad, bez naknade, postao vlasnik Zgrade kulture „Mišar“. Vlasništvo nad ovim kulturnim kompleksom mora da obaveže gradske čelnike na odgovorno staranje o njemu kako bi se očuvalo sećanje na jedan od najvažnijih događaja iz srpske istorije koji simbolizuje otpor i težnju za slobodom.

Predsednik šabačkog odbora NOVE i pomoćnik gradonačelnika Šapca Aleksandar Simić ocenjuje da je ovim činom „potvrđeno da se Grad brine o kulturnoj baštini, kao i da želi da omogući jednake uslove života, pa i u okviru kulturnih sadržaja, stanovništvu sa soskog i gradskog područja“.

- Rešavanjem imovinskog pitanja otvara se mogućnost odgovornog rukovođenja ovim kulturnim dobrom. U planu su nova izložbena postavka i rekonstrukcija spomen obeležja mišarskim junacima, što će doprineti razvoju turističke ponuda grada. Neophodno je da se mlađe generacije edukuju o značaju samog Boja na Mišaru i da se upoznaju sa istorijskim ličnostima toga vremena: Karađorđem, Popom Lukom Lazarevićem, Milošem Pocercem, sa srpske strane, i Kulin-kapetanom sa turske strane – rekao je Simić.

Podsetimo, Zgrada kulture „Mišar“, u kojoj je izložena muzejska postavka posvećena Boju na Mišaru, dugo je zanemarivana usled nerešenih imovinskih odnosa. Zbog toga je objekat zapušten, a čuvanje sećanja na mišarske junake i njihov doprinos u srpskim oslobodilačkim ratovima narušeno. Zato šabački odbor NOVE pozdravlja promenu vlasničke strukture verujući da će se pređašnji ignorantski odnos prema ovom kulturnom dobru promeniti. Ovo je i prilika da se, osavremenjivanjem objekta i umetničke postavke, radi na povećanju atraktivnosti ovog lokaliteta, a samim tim i turističke atraktivnosti našeg grada.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close