Šabac: Ispunjeno predizborno obećanje - Dom zdravlja poneće naziv po dr Dragi Ljočić

Å abac: Ispunjeno predizborno obećanje – Dom zdravlja poneće naziv po dr Dragi Ljočić

Skupština grada Šapca donela je odluku o promeni naziva Doma zdravlja Šabac u Dom zdravlja „Dr Draga Ljočić“. Na taj način odato je priznanje heroini lekarskog poziva, Šapčanki koja je bila među prve četiri žene lekara u celoj Evropi, a prva u Srbiji.

Gradski odbor Nove stranke Šabac je pre godinu dana pokrenuo inicijativu da se Dom zdravlja nazove po jednoj od najznamenitijih, a zaboravljenih, Šapčanki. To je bilo i jedno od predizbornih obećanja koje je u najkraćem roku realizovano.

Naša je obaveza da ne zaboravimo velika dela naših predaka kojima su nas zadužili, te da ih ponovo afirmišemo, jer upravo oni treba da budu uzor nadolazećim naraštajima, a ne rijaliti zvezde i lažni doktori nametnuti od sistema poremećenih vrednosti. Zato ćemo nastojati, kao deo vladajuće koalicije u Šapcu, da u narednom periodu pokrenemo i pitanja odavanja počasti Milošu Stojićeviću – Milošu Pocercu, Popu Luki Lazareviću, generalu Ranku Alimpiću i drugim našim zemljacima, kroz izgradnju ili obnovu spomen obeležja dostojnih njihovih dela.

Podsetimo: dr Draga Ljočić je rođena u Šapcu 1855. godine. Bila je velika humanistkinja, borkinja za prava žena, filantropkinja i osoba kojoj se divila tadašnja Evropa. Iskreno se i energično zalagala za otvaranje dečijih bolnica i izgradnju domova za nezbrinutu decu. Učestvujući u balkanskim ratovima svojim je zaslugama stekla i čin sanitetskog poručnika i tako postala i prva žena sa oficirskim činom u istoriji Srbije. Kako se Srbija 19. veka odnosila prema dr Dragi Ljočić, govori i to da joj je tek 1919. godine priznato zvanje lekara, iako je diplomirala u Cirihu još 1878. i bila učesnicq balkanskih i Prvog svetskog rata.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close