Šabac: Naprednjački atak na sudstvo

Šabac: Naprednjački atak na sudstvo

Skandalozno komentarisanje oslobađajuće presude gradonačelniku Nebojši Zelenoviću koju je 22. maja izrekao Osnovni sud u Šapcu, od strane državnog funkcionera Aleksandra Pajića i narodnog poslanika Bobana Birmančevića, vodećih ljudi šabačkog povereništva Srpske napredne stranke, najgrublji je pritisаk nа nezаvisnost sudijа i pokušaj opoziva pravne države.

Podsećamo javnost da je zakonom strogo zabranjeno komentarisanje odluka suda, posebno u prvom stepenu, jer to može da implicira željenu presudu u drugom stepenu.

Takođe, nedopustivo je pominjanje članova porodice, odnosno radnog angažovanja ćerke sudije jer smatramo da svačije dete ima pravo na rad.

Nova stranka 2015. godine, na koju se i odnosi izveštaj Državne revizorske institucije (DRI), nije učestvovala u vlasti, ali saradnjom koju ostvarujemo od 2016. godine tvrdimo da optužbe iznete protiv gradonačelnika Šapca Nebojše Zelenovića nisu spojive sa istinom.

Kao prvo, u izveštaju DRI ne pominje se iznos od pet miliona evra, na čemu potenciraju predstavnici SNS i time obmanjuju javnost.

Najvažnije je to što se u zaključku DRI jasno navodi da zloupotrebe nije bilo i da budžet nije oštećen u finansijskom smislu. Greške se odnose na metodologiju knjiženja i primenu računovodstvenih standarda, a takvih konstatacija u izveštaju DRI je na desetine u gradovima i opštinama gde je na vlasti Srpska napredna stranka.

Inače, u svim lokalnim samoupravama gde je obavljena revizija završnih računa budžeta za 2015. godinu, DRI nije dala pozitivno mišljenje. Ako Srpska napredna stranka iskreno zatupa interese građana, pitamo zašto nije reagovala u svim slučajevima.

Nova stranka se zalaže za vladavinu prava i poštovanje zakona svih, a posebno nosioca javnih funkcija, ali ne na način na koji to čine dvojica funkcionera Srpske napredne stranke na konferencijama za novinare, već kroz institucije.

Podsećamo da je podela vlasti vrhunski princip odbrane slobode i prava, a nezavisno sudstvo temelj moderne države i uspešnog društva.

 

Gradski odbor Nove stranke Šabac

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close