Samo ujedinjenjem do promene izbornog sistema

Samo ujedinjenjem do promene izbornog sistema

Lista “Vračar slobodno” (DS, NOVA, SDS) upozorava da je neophodno sprečiti ponavljanje izborne krađe tako što će se izmeniti izborni sistem, dok iz pokreta “Dosta je bilo” naglašavaju da je to moguće učiniti jedino ako se opozicija ujedini i zajednički osvoji vlast. 

Ovo pitanje bilo je predmet polemike opozicije na sinoćnoj tribini “Stop izbornoj krađi i prekrajanju izborne volje građana”. Nju su upriličile lista “Vračar slobodno” koju čine Demokratska stranka, Nova stranka i Socijaldemokratska stranka uz pokret “Dosta je bilo” u velikoj sali Gradske opštine Vračar.

DS je predstavljao Zoran Lutovac, SDS je zastupao Nenad Konstantinović, Vesna Rakić Vodinelić je govorila ispred NOVE, a stavove DJB iznela je Miroslava Milenović.

Nenad Konstantinović objasnio je da je povod ovog okupljanja zajednička debata opozicije i građana kako bi se pronašao način da se izbegne krađa na predstojećim predsedničkim izborima.

- Nadam se da ćemo, makar od danas krenuti da pravimo jedinstveni sistem za kontrolu izbora, da ćemo uspeti da se dogovorimo da sačuvamo glasove jer nema nikakve šanse da se odupremo ovakvom režimu kakav je Vučićev, to je jedino rešenje da na narednim izborima ostvarimo rezultat - istakao je Konstantinović.

Miroslava Milenović saglasna je da je to jedini način da bilo ko iz opzicije osvoji vlast

- Vlast neće moći niko pojedinačno iz opozicije da osvoji. Da bi se sprečila krađa i da bismo promenili i izborni sistem mora da se osvoji vlast. Za to je potrebno da se okupimo oko minimuma zajedničkih tačaka - naglašava ona.

Jedna od zajedničkih tačaka trebalo bi da bude i regularnost izbornog procesa odnosno sprečavanje krađe glasova koje se može ostvariti promenom izbornog sistema, saglasni su govornici, ali oko rešenja koje bi bilo najbolje ima različitih mišljenja.

Predlog Vesne Rakić Vodinelić da se spreči izborna krađa je većinski dvokružni sistem na opštinama kao najdelotvorniji za opoziv odbornika u slučaju “kada se pojave otvoreni ili preletači koji deluju u sivoj zoni” dok Konstantinović tvrdi da je takav sistem teže primeniti i predlaže proporcionalni presonalizovani sistem.

- Mandat treba da pripada poslaniku, da se glasa za ljude i da se formira više izbornih jedninica - nalašava on.

Zoran Lutovac podržao je ovo rešenje ali na republičkom nivou, dok za opštinske izbore kao najpodesniji smatra prvi predlog.

I dok Zoran Lutovac kaže da o rešavanju ovog pitanja, menjanju Ustava i gorućih problema u društvu mora da se razgovara sa svim partijama pa i sa vladajućom strukturom, Vesna Rakić Vodinelić kaže da im ona lično ne bi nikad ukazala poverenje a Miroslava Milenović naglašava da pokret Dosta je bilo neće praviti nikakve dogovore sa vladajućom strankom jer “pristojnu državu mogu da grade jedino pristojni ljudi”.

 

 

 

 

Ilić

Related Articles

Leave a Reply

Close