Sedamnaest godina od formiranja prve demokratske Vlade

Sedamnaest godina od formiranja prve demokratske Vlade

Na današnji dan pre 17 godina formirana je prva demokratska Vlada Srbije – Vlada Zorana Đinđića.

Prva odluka Đinđićeve Vlade bilo je smenjivanje načelnika tadašnjeg Resora državne bezbednosti Radomira Markovića, koji je kasnije osuđen na 40 godina zatvora zbog umešanosti u četvorostruko ubistvo na Ibarskoj magistrali. Vlada je izabrana posle tromesečnog mandata prelazne vlade, formirane pošto je Milošević izgubio izbore 24. septembra 2000. godine i priznao poraz posle velikih demonstracija 5. oktobra te godine.

„Zadatak koji mi danas preuzimamo kao nasleđe ovih poslednjih deset godina, veoma je težak, izazovi su veoma veliki, ali i šansa da se upišemo u istoriju kao generacija koja je jednu zemlju ponovo vratila na njen pravi put, ta šansa takođe je veoma velika. Zato nam je potrebna saradnja celog parlamenta, cele naše zemlje”, rekao je Zoran Đinđić u uvodnom ekspozeu.

Vlada Zorana Đinđića se suočila sa brojnim problemima, ali je počela da utire put ka izlasku iz krize i, uprkos teškoćama, uvela u zemlju promene i veru u dobru budućnost. Ali, borba za bolju Srbiju koštala je Zorana Đinđića života.

Danas je na političkoj sceni Srbije malo političara i stranaka koji slede Đinđićevu viziju. Jedna od njih je Nova stranka. Sledeći viziju Zorana Đinđića, čvrsto stojimo na putu demokratije, poštovanja zakona i ljudskih prava i borimo se za Srbiju koja će biti uređena, poštovana, evropska država. 

Ali, vlast je opet u rukama samo jednog čoveka, a mi znamo kuda to vodi. Nova stranka na to ne pristaje, niti sme da dozvoli još jedan sunovrat našeg društva.

mm

Press služba

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close