Simić o finansiranju na lokalu: Država kažnjava neposlušne građane

Simić o finansiranju na lokalu: Država kažnjava neposlušne građane

Potpredsednik Nove stranke Aleksandar Simić najoštrije je osudio maćehinski odnos republičke vlasti, nepravičnu i netransparentnu raspodelu novca iz republičkog budžeta koja je pretvorena u mehanizam kažnjavanja "neposlušnih lokalnih samouprava", istakavši da je neophodno utvrditi jasne kriterijume trošenja novca iz državne kase, i što je najvažnije – uvesti kontrolu poštovanja ovih principa, tako da nijedan pojedinac neće više svojevoljno odlučivati o tome koliko novca pripada određenoj lokalnoj samoupravi.

To je elementarno pravo svake opštine i grada, garantovano ustavom Srbije i međunarodnim poveljama i propisima, čiji je Srbija potpisnik, podsetio je Simić.

"Neprihvatljivo je da se novac iz republičkog budžeta deli prema pripadnosti političkoj stranci, pa je tako Šapcu, gde SNS nije na vlasti, umanjen transfer, te iz tekućih budžetskih rezervi nije dobio ni dinar, dok su gradovi u kojima je SNS na vlasti često i čašćavani, a posebno su nagrađivane lokalne samouprave koje su u međuvremenu "promenile stranu" i postale deo velike naprednjačke porodice. Istina, ovakva politika nije potekla od SNS-a, recept je preuzet od nekih ranije. Zato pozivamo struku i javnost da se odupre ovom vidu nepotizma", izričit je potpredsednik NOVE.

Ocenivši nerazumnom želju SNS-a da u svakoj opštini ili gradu bude na vlasti, pa čak i tamo gde izborna volja građana govori drugačije, Simić upozorava građane Srbije da u takvoj situaciji lokalni izbori gube svaki smisao, a država se vraća jednoumlju i pogubnom, centralizovanom, sistemu vlasti.

"Zalaganje za decentralizaciju ne sme biti formalno, već suštinsko, u teritorijalnom, administrativnom, organizacionom, a najvažnije u finansijskom smislu", zaključio je on.

Nova stranka predlaže da lokalne samouprave kreiraju sopstvene politike, da stručne službe apliciraju kod različitih fondova sa jasnim programima i projektima, čije će ostvarivanje unaprediti kvalitet života u lokalnim zajednicama, kao i da zajednice sa više od 10.000 stanovnika dobiju status opštine, što bi bio prvi znak iskrene decentralizacije i konkretan korak ka stvarnoj samoupravi.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close