Simić: U Srbiji se građanska i ljudska odgovornost smatraju nacionalnom izdajom

Simić: U Srbiji se građanska i ljudska odgovornost smatraju nacionalnom izdajom

Potpredsednik Nove stranke, Aleksandar Simić, oštro je danas osudio brutalne napade na gradonačelnika Šapca Nebojšu Zelenovića, kao i neistine i neutemeljene optužbe kojima Srpska napredna stranka godinama neuspešno pokušava da sruši izbornu volju građana i preuzme vlast u ovom gradu.

Zlonamerni navodi pojačani su pred Zelenovićev odlazak na Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Saveta Evrope u Starzburu, što predstavlja samo kontinuitet svakodnevice u Srbiji, u kojoj se danas osećaj građanske i ljudske odgovornosti smatra nacionalnom izdajom, a svako ko se usprotivi nakaradnoj politici SNS-a, oličenoj u samo jednom čoveku, Aleksandru Vučiću, osuđuje na medijski linč koji prethodi stampedu različitih inspekcija i policija, navodi Simić.

"Izveštaj gradonačelnika Šapca pred Savetom Evrope o zloupotrebama republičke vlasti i urušavanju građanskih političkih prava i sloboda u opozicionim lokalnim samoupravama u Srbiji nije izdaja nacionalnih i državnih interesa, već njihova zaštita. Srbija je članica Saveta Evrope i potpisnica Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koja se krši na nagrublji način kroz nepoštovanje izbornih pravila, izmenu volje građana na izborima, nepostojanje kriterijuma za raspodelu novca iz republičkog budžeta i zloupotrebu državnih institucija", upozorava potpredsednik  NOVE.

Nova stranka zamera na dosadašnjem izostanku reakcija zvaničnika zemalja razvijenih demokratija koje u poslednjih šest i po godina prećutkuju nezakonite radnje u Srbiji, kršenje međunarodnih obaveza i nepoštovanje vrednosti i principa na kojima počivaju moderne evropske države. Opravdanje se traži u dogovoru svetskih sila sa Aleksandrom Vučićem i njegovom izvršenju određenih zadataka ili naloga, pre svega u pogledu rešenja statusa Kosova i Metohije. Ipak, podvlači Simić, od ćutanja Evrope više zabrinjava ćutanje u Srbiji, apatija i letargija društva zarobljenog u vekovne mitove i sukobe, izmišljene konflikte i rijaliti stvarnost koja zamajava i krije istinu.

"Standard pada, subvencije u poljoprivredi su sramno niske, cena tovljenika od jednog evra ponižavajuća za proizvođače, a Srbija odavno postala rezervat jeftine radne snage, dok strani investitori uživaju beneficije i subvencije koje se Srbiji ne mogu isplatiti ni za 50 godina. Zato smatram da Nebojša Zelenović pred Savetom Evrope brani državu Srbiju i sve njene građane od nečasnog i nezakonitog načina vladanja i zloupotrebe pozicije moći i vlasti Srpske napredne stranke oličene u Aleksandru Vučiću", zaključuje Simić.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close