Siniša Mali da zatraži zabranu neonacističkog marša

Siniša Mali da zatraži zabranu neonacističkog marša

Funkcioneri Nove stranke Marinika Tepić, Vesna Rakić – Vodinelić i Zoran Živković zatražili su danas od nadležnih organa da zabrane marš „Za srpsko Kosovo“, jer ga organizuju neonacističke organizacije i paraorganizacije, koje su organizovale i nedavni pomen Milanu Nediću, i to zloupotrebljavajući i podmuklo se krijući iza teške teme kao što je Kosovo.

„Organizatori marša najavljenog za 17, februar, jesu isti oni koji su pre dva dana organizovali pomen Milanu Nediću, neonacistički skandirali i poslali najgoru moguću poruku iz Beograda i Srbije. To je organizacija Srbska akcija, a s njom i Generacija identiteta“, rekla je narodna poslanica Marinika Tepić i dodala da je neshvatljivo da već tada policija nije legitimisala učesnike, naročito nakon uzvikivanja nacističkog pozdrava „Zig hajl“.

Tepić je navela da Generacija identiteta nije zvanično registrovana, a da je neonacističko delovanje njenih pripadnika već duže vreme poznato, što dokazuju i brojne javno objavljene fotografije i video materijali:

„Ova lica – Marko Gainović i Filip Milenić – sa obeležjima Nacionalnog srpskog fronta bili su organizatori tribine u MZ Terazije, dakle u prostorijama Grada Beograda, na osnovu koje smo mi kao Nova stranka uputili inicjativu republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac da pred Ustavnim sudom inicira zabranu delovanja te organizacije.

Ona je u ime Nove stranke, kao i koalicije za beogradske izbore "Da oslobodimo Beograd - DS, Nova, SDS, ZEP Zeleni", pozvala sve srodne političke stranke, antifašističke organizacije, udruženja i pojedince da se okupe i dogovore šta će preduzeti povodom marša ukoliko ga policija ne zabrani.

„Strepimo da organizatori marša, koji zloupotrebljavaju ovako tešku temu kao što je Kosovo, a koji su pre dva dana definitivno razotkriveni kao fašističke paraorganizacije i pojedinci, mogu da izazovu ozbiljne nemire krijući se iza teme Kosovo. Nećemo ćutke gledati kako neonacisti marširaju Beogradom“, rekla je Tepić.

Prva na listi koalicije „Da oslobodimo Beograd – DS, Nova, SDS, ZEP Zeleni“ i predsednica Saveta Nove stranke Vesna Rakić – Vodinelić istakla je da je isticanje neonacističkih i fašističkih simbola zakonom zabranjeno. Stoga, neshvatljiv je izostanak institucionalne reakcije na uzvikivanje „Zig hajl“, možda i najpoznatijeg neonacističkog simbola, na pomenu Milanu Nediću pre dva dana.

„Pozivam gradonačelnika Sinišu Malog da se javno i pismeno obrati Policijskoj upravi Beograd i traži zabranu novih demonstracija. To je potrebno da učini gradonačelnik Beograda, da ne bismo stalno doživljavali ovu sramotu, a ne da to pitanje reši kao pitanje između sebe i svog partijskog prijatelja Nebojše Stefanovića koji je i ministar unutrašnjih poslova“, rekla je Rakić – Vodinelić.

Predsednik Nove stranke Zoran Živković rekao je da su organizatori marša "rulja koju je organizovao Aleksandar Vučić", te da su oni njegova garda, a da je samo pominjanje Kosova u najavi tog skupa "vrhunac licemerja i bezobrazluka". 

"Kosovo se ne brani u Kosovskoj ulici u Beogradu ili po kafanama. Pitam njih i njihove inspiratore: Gde su bili u proleće 1999. godine? Vučić je tada bio u prodavnicama nameštaja, opremao stan koji je dobio uoči bombardovanja, zajedno sa Nikolićem. Gde su bili 2004. godine kada se dogodio pogrom nad kosovskim Srbima? Neka naprave marš od Uroševca do Prizrena, tamo se brani Kosovo", naveo je lider Nove stranke i naglasio da ne poziva ni na kakve "kontramitinge i fizičke sukobe", jer postoje i drugi načini za opredeljivanje ljudi koji su protiv skupova kao što je najavljeni marš. 

 

mm

Press služba

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close