Sloboda medija preduslov za demokratiju

Sloboda medija preduslov za demokratiju

Nova stranka izražava snažnu podršku peticiji novinara u Srbiji koji se bore za slobodu i nezavisnost svoje profesije, iz dana u dan sve ugroženije u našoj zemlji. Podsećajući da su medijske slobode, kao i sloboda govora, jedan od preduslova za demokratičnost društva, apelujemo na novinare da uspravne glave obavljaju svoj posao, uvek u vidu imajući dostojanstvo, čast i ugled koji bi morali biti nerazdvojni atribut slobodnog novinarstva.

Zahtev za slobodnim medijima, praćen heštegom #StopMedijskomNasilju na društvenim mrežama, i objavljen na portalu Talas, prenosimo u celini.

 

Politički motivisano nasilje često može da bude posledica medijske atmosfere iz koje se ono rađa i koja ga podstiče. Medijski prostor Srbije je zatrovan, monopolizovan i korumpiran. Medijski prostor Srbije morao bi da bude kritička brana svakoj netrpeljivosti, jednoumlju i zloupotrebama. Zahtevamo oslobađanje našeg medijskog prostora. Zahtevamo stvaranje preduslova za prostor koji je utemeljen u ravnopravnosti, odgovornosti i transparentnosti. Pozivamo sve političke partije, pokrete, medijske kuće, novinarska i strukovna udruženja, udruženja građana i sve pojedince zabrinute za stanje medijskog prostora Srbije da javno stanu iza ovih zahteva upućenih nadležnim institucijama.

RAVNOPRAVNOST

Zahtevamo da na javnim servisima u Srbiji predstavnici opozicionih stranaka i pokreta, kao i predstavnici građanskih udruženja i nezavisni analitičari, imaju ravnopravan tretman sa predstavnicima vladajućih političkih stranaka, kao i sa predstavnicima udruženja i komentatora bliskih vlasti. Zahtevamo da predstavnicima opozicije i kritičke javnosti bude omogućeno da gostuju u emisijama političkog karaktera na javnim servisima u Srbiji kako bi bili ravnopravni sa predstavnicima vladajućih stranaka, a javni servis postao objektivan i uravnotežen u interesu svih građana Srbije. Zahtevamo da prestane zloupotreba nacionalnog javnog servisa RTS i pokrajinskog javnog servisa RTV monopolizacijom od strane vladajućih stranaka.

ODGOVORNOST

Usled očiglednog gubitka nezavisnosti, samostalnosti, objektivnosti, ispunjavanja zakonom predviđenih obaveza i elementarne unutrašnje funkcionalnosti zahtevamo da poseban Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srbije utvrdi odgovornost za propuste u radu postojećeg Saveta REM-a. Zahtevamo da se predviđenom procedurom odaberu novi članovi Saveta REM-a ukoliko se ustanovi nesavesnost i nepravilnost u radu saveta REM-a. Zahtevamo odgovorne zakone i odgovornu primenu zakona koji se tiču medija u Srbiji.

TRANSPARENTNOST

Zahtevamo da se javnosti omogući uvid u sve ugovore kojima se između državnih preduzeća i republičkih ili lokalnih medija regulišu odnosi u vezi sa reklamiranjima, sponzorstvima i donacijama. Zahtevamo da nezavisna komisija sastavljena od članova Saveta za borbu protiv korupcije, Državne revizorske institucije i predstavnika novinarskih udruženja utvrdi sve nepravilnosti i neregularnosti na svim dosadašnjim konkursima za programsko finansiranje medija i da se nalazi dostave na uvid javnosti. Zahtevamo potpunu transparentnost u trošenju sredstava dobijenih putem ovih konkursa. Ove zahteve upućujemo kabinetu predsednice Vlade Republike Srbije, predsednici Narodne skupštine Republike Srbije, šefovima svih poslaničkih grupa, rukovodstvu Radio televizije Srbije i Radio televizije Vojvodine.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close