SNS novim ministarstvima isplaćuje koalicione partnere

SNS novim ministarstvima isplaćuje koalicione partnere

Predlog zakona kojim bi se Vlada Srbije uvećala za dva ministarstva - ekologije i evropskih integracija, nastavak je farse i ne služi ničem drugom do isplaćivanju koalicionih partnera SNS i stvaranju većine za izglasavanje nove Vlade, ocenio je narodni poslanik Zoran Živković na skupštinskoj sednici.

- Da li je moguće da se pre samo godinu dana sam Aleksandar Vučić nije setio da je Srbiji potrebno ministarstvo za zaštitu životne sredine i ministarstvo za evropske integracije, nego, eto, sad se setio gospodin Martinović toga? Da li je moguće da je sam Vučić to zaboravio? Siguran sam da u onih šest, sedam sati ekspozea, morao je da se seti i toga da je to bilo potrebno Srbiji. Naravno da je potrebna briga o životnoj sredini, naravno da je potrebna briga o svemu onome što je važno za Srbiju, naravno da je potrebna briga i za evropske integracije, ali to se ne radi tako što pakujete ministarstva na pet dana pred izbor nove Vlade, da bi svi bili mirni, siti – rekao je Živković.

On je naveo da je Nova stranka svojim programskim dokumentima ukazala na to kako treba da izgleda Vlada Srbije – pored premijera, još svega deset članova Vlade:

- Ministarstvo finansija i ekonomije, Ministarstvo spoljnih poslova i evropskih poslova, Ministarstvo pravde, državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo poljoprivrede, životne sredine i prostornog planiranja, Ministarstvo energetike, transporta i telekomunikacija, Ministarstvo zdravlja i socijalne politike i Ministarstvo prosvete, nauke i kulture. Sasvim dovoljno. Ove nadležnosti koje su u nazivu ministarstava su skoncentrisane tako po iskustvu i, naravno, državno-pravnoj teoriji, da jedno ministarstvo donosi konačnu i neopozivu odluku o jednoj temi, a ne, kao što sada imamo, da nam za bilo šta trebaju tri ministarstva, dve inspekcije, pet lokalnih nekih institucija. To tako ne radi ozbiljna država.

Živković je istakao da razume ideju da Ministarstvo za zaštitu životne sredine postoji kao posebno, ali da postoje iskustva koja svedoče o neproduktivnosti takvog rešenja:

- Postoje i iskustva koja dokazuju da vađenje zaštite životne sredine iz praktično svih ostalih segmenata života, nije dobro i da to stvara ne dvovlašće, nego nemogućnost da se na pravi način izvrši prava zaštita i preventiva zdrave životne sredine. Ako je poljoprivreda u pitanju, tu su potencijalno najveća zagađenja, izgradnja takođe, industrija takođe. To treba gledati na taj način.

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close