Sramotan napad na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava

Sramotan napad na aktiviste Inicijative mladih za ljudska prava

Sinoć se u Domu omladine Beograda održalo jedno od festivalskih večeri festivala "Mirëdita, dobar dan" u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava. Pre početka sinoćnjeg programa ispred DOB se okupila grupa ekstremnih desničara koji su zastrašivali posetioce i napadali organizatore festivala naočigled policajaca koji su bili prisutni, ali nisu reagovali.

Forum mladih Nove najoštrije osuđuje napade na aktiviste Inicijative i poziva nadležne da reaguju. Da podsetimo, ovo nije prvi napad na aktiviste ove organizacije. U januaru ove godine grupa ekstremista je ostavila preteće poruke ispred kancelarije Inicijative i ni tada nadležni nisu reagovali.

Šta treba da se dogodi da bi MUP reagovao? Da li treba da čekamo da neko bude povređen ili strada? Da li je ovo još jedan od dokaza da vlast Aleksandra Vučića ne može ili ne želi da se suprotstavi ekstremizmu i nasilju? Da li ovom režimu ne odgovaraju organizacije koje se zalažu za normalizaciju odnosa na Balkanu? Da li Aleksandar Vučić i njegovi saradnici i dalje ne mogu da raskrste sa svojom radikalskom prirodom pa ne reaguju na ovakve slučajeve nasilja? Da li su ovi mladići sa fantomkama isti oni koji su rušili u Savamali? Da li su to oni ljudi koji su u prolazu na Terazijama napadali novinare, građane, članove i poslanike Nove? Da li je ovo grad u kome vladaju fantomke? Da li su fantomke postale zaštitni znak vlasti sad već "krunisanog" vladara Aleksandra Vučića?

Forum mladih Nove još jednom apeluje na pripadnike MUP da reaguju na ovakve slučajeve nasilja i pokažu da rade u službi svih građana Srbije, a ne samo pojedinaca iz vlasti koji svakodnevno promovišu agresiju u javnom govoru.

Ovim putem želimo da čestitamo organizatorima treći po redu održani festival i da im pružimo podršku u borbi za promovisanje dijaloga među narodima u regionu. Mi mladi ne želimo da doveka nosimo breme pogrešnih politika i pogrešnih odluka prethodnih generacija. Želimo mir u regionu i saradnju zasnovanu na međusobnom uvažavanju i pozivamo sve koji ove vrednosti prepoznaju kao svoje da nam se u toj borbi pridruže.

 

Forum mladih Nove stranke

Ilić

Leave a Reply

Close