Sramotna odluka gradskih čelnika da zatvore Osnovnu školu Stari grad

Sramotna odluka gradskih čelnika da zatvore Osnovnu školu Stari grad

Predstavnici OO Nove stranke Stari grad podržali su danas roditelje i decu Osnovne škole Stari grad, koji su u školskom dvorištu održali protest protiv odluke Grada Beograda da zatvori školu, a zgradu ustupi na korišćenje Sportskoj gimnaziji. Sportska gimnazija mora da napusti prostor koji koristi zbog proširenja kapaciteta Vojne gimnazije u čijoj se zgradi trenutno nalazi.

“Doktorskom” idejom bahate vlasti, kabinet gradonačelnika je preko noći doneo  odluku da ugasi ovu starogradsku školu, koja je od dolaska nove direktorke Sanje Radmilović, postala jedna od poželjnijih škola.

Radi se o školi koja poštuje pravila inkluzije i nju pohađaju i deca sa posebnim potrebama, zajedno sa asistentima. Škola sprovodi i poseban program za rad sa disleksičnom decom, a preko 20% od ukupnog broja učenika pripada romskoj populaciji koja su integrisana tako da potpuno ravnopravno prate nastavu i učestvuju u svim aktivnostima škole. Ugovori sa sportskim klubovima koji koriste salu za fizičko u večernjim terminima, daju mogućnost đacima ove škole da besplatno treniraju, čime ne može da se pohvali veliki broj škola u Srbiji.

Predsednica Opštinskog odbora NOVE Stari grad Ivona Stojanović ocenila je da gašenje osnovne zarad proširenja neke srednje škole, predstavlja sramotu, pre svega zato što „osnovna škola  treba da bude mesto gde se deca osećaju sigurno i bezbedno, ali i da budu zadovoljna onim što u školi imaju“

- Pored toga, veća sramota je to što je od direktorke traženo da o ovoj odluci ne obaveštava roditelje sve do juna, kada bi im bilo saopšteno da svoju decu mogu da prebace u OŠ Skadarlija ili neku drugu. Taj nivo bahaćenja i bezobrazluka prema građanima Starog grada i njihovoj deci, jeste nedopustiv i zaslužuje svaku osudu – rekla je Stojanović.

Gašenje ove škole opravdava se malim brojem učenika, a gradski “doktori” zaboravljaju da se godinama protiv ove škole vodi negativna kampanja, što i dovodi do manjeg broja upisanih prvaka. Zaboravljaju i da u ovoj zgradi boravi i 400 učenika Baletske škole “Lujo Davičo” koji, inače, nemaju svoju zgradu i godinama kubure sa prostorom.

Na protestu su danas pored roditelja bili i bivši učenici, komšije, kao i predstavnici Opštine Stari grad, koja je u renoviranje ove škole uložila znatna sredstva iz svog inače ograničenog budžeta.

Iako je bilo najavljeno, tokom protesta u školu nije došla pomoćnica ministra Verbića za osnovno obrazovanje, Snežana Đurić, a ni gradonačelnik Siniša Mali, koje su roditelji najviše čekali.

- Gradonačelnik je toliko bio hrabar da je čekao da se protest završi, naložio da se deca danas iz škole pošalju kući pre planiranog završetka nastave, pa da dođe tek kad su i poslednje TV  ekipe  otišle. Kome je taj čovek  gradonačelnik, kada ne sme da se sretne sa Starograđanima i čuje šta oni misle o njegovim odlukama – upitala je predsednica OO NOVE Stari grad Ivona Stojanović.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close