Srbi u dijaspori ne mogu biti "inostrani poslovi"

Srbi u dijaspori ne mogu biti “inostrani poslovi”

- Suludo je da Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu bude pri Ministarstvu spoljnih poslova! Srbi van Srbije ne mogu nama Srbima u Srbiji da budu insotrani poslovi, to je besmisleno! Takođe, umesto uprave, mnogo delotvornija bi bila kancelarija za dijasporu koja bi bila pri kabinetu predsednika Vlade i u kojoj bi se odluke donosile bez obzira na to ko sedi u Vladi – rekao je narodni poslanik Zoran Živković na jučerašnjoj sednici skupštinskog Odbora za dijasporu i Srbe u regionu.

Sednici su prisustvovali i srpski poslanici iz parlamenata Slovenije, Rumunije, Mađarske i Makedonije. Slušajući njihova iskustva, Živković je ocenio da je komunikacija između srpskih vlasti i Srba u regionu na nezadovoljavajućem nivou.

- Zaštita Srba van Srbije je ustavna obaveza, a ne pitanje dobre volje ove ili one vlasti, ove ili one institucije. Ranije su održavani redovni sastanci sa Srbima iz dijaspore. Zašto je to ukinuto? Neophodno je da se ti sastanci održavaju minimum jednom godišnje, i to na više nivoa: na nivou cele dijaspore, pa na nivou regiona, Evrope... To nije nikakav napor niti trošak, a nije, ponavljam, ni stvar dobre volje, nego obaveze – rekao je Živković.

Komentarišući navode Ivana Stojilkjovića, člana Parlamenta Makedonije, koji je istakao da u Makedoniji ne postoji informisanje na srpskom jeziku, Živković je ocenio da ne bi trebalo da postoje prepreke za kupovinu TV stanice.

- Kažete da je potrebno milion evra za zakup TV stanice i program za dve godine... Bez obzira da li Srbiji toliko dobro ide da nas je sramota ili smo u krizi, milion evra nije iznos koji bi smeo da bude problem. Naravno da treba da se napravi jedna televizija gde bi najveći deo programa bio onaj snimljeni koji se iz Srbije dobija besplatno, a da informativu i dnevne aktuelnosti radi redakcija u Makedoniji. To se može realizovati već do kraja ove godine – rekao je Živković.

Predsednik NOVE takođe je predložio da javni servis Srbije u svoj program uvrsti i emisiju koja bi se bavila dijasporom.

- Ponavljam, predlažem Odboru da predsedniku Vlade dostavi stav da se Uprava za dijasporu rasformira, a umesto nje ustanovi Kancelarija pri kabinetu premijera, pre svega zbog brže komunikcaije i donošenja odluka – rekao je Živković.

mm

Press služba

Leave a Reply

Close