Srbija Međunarodni dan demokratije dočekuje u državi zarobljene budućnosti

Srbija Međunarodni dan demokratije dočekuje u državi zarobljene budućnosti

Srbija i ovaj 15. septembar, Međunarodni dan demokratije, dočekuje sa poražavajućim statističkim podacima o desetinama hiljada onih koji je svake godine napuštaju, tražeći priliku za boljom budućnošću negde preko granice, uvereni da su pojam i demokratske vrednosti odavno bespovratno napustili ovu državu i njeno društvo.

A kako i ne bi, kada je iza svih nas skoro 9 godina beskrupulozne i kriminalne vladavine perjanica mračnih 90-tih godina, koji su gaženje ljudskih prava, strahovladu, pretnje i zastrašivanje još tada uveli kao manir, a sa još snažnijim zamahom nastavili i od 2012. godine do danas. Nedavne dokaze imamo i u grubom ignorisanju predloga Nove stranke da se, tokom vanrednog stanja u prvom talasu pandemije koronavirusa, oformi telo koje bi kontrolisalo svako eventualno kršenje ljudskih prava. "Demokratija" po naprednom sistemu nastavila se bušenjem automobilskih guma novinara koji su samo radili svoj posao i istinito izveštavali o državnim zalihama sredstava za borbu protiv virusa, a kulminirala izvođenjem konjice na demonstrante ispred Skupštine. 

Posebno je alarmantno poljuljano poverenje mladih ljudi u demokratiju i demokratske vrednosti, na šta nam ukazuje Alternativni izveštaj o položaju i potrebama mladih u Srbiji, koji je sprovela i javnosti predstavila Krovna organizacija mladih Srbije, a u kojem se akcentuje da mladi sve manje imaju poverenja u demokratiju, te se samim tim sve manje uključuju u politiku i promene.

Zato je naša dužnost da vlasti svakoga dana stavljamo jasno do znanja da nisu oni budućnost Srbije. Njena budućnost su mladi koji žele da ostanu u svojoj zemlji ili se u nju vrate, u njoj rade, grade svoju budućnost, započinju poslove, zasnivaju porodice. NOVA zato poziva sve mlade u Srbiji da se aktivno uključe u politiku, kako bismo se zajedno borili i izborili da ovaj Međunarodni dan demokratije bude poslednji koji ćemo dočekati u državi zarobljene budućnosti.

Ilić

Related Articles

Leave a Reply

Close