Srbija pod Vučićevim režimom odavno u raljama autokratije

Srbija pod Vučićevim režimom odavno u raljama autokratije

Nakon što je analiza V-Dem Instituta, pri Univerzitetu u Geteborgu u Švedskoj, svrstala Srbiju u zemlje koje su u poslednjih deset godina najviše autokratizirale, još je jednom dokazano da država pod aktuelnim režimom SNS-a sve više tone u svakom pogledu.

Posebno je poražavajuće da se Srbija, prema pomenutom istraživanju, kao izborna autokratija nalazi na 139. mestu, od 179 zemalja, ispod Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Albanije... Nakon izveštaja Fridom hausa, kao i brojnih drugih medunarodnih organizacija, ne može se, nažalost, reći da je domaća javnost ostala zatečena ili u neverici, jer je odsustvo demokratije i gaženje ljudskih prava realnost koju živimo više od 8 godina.
 
Nova stranka upozorava da su upravo jačanje korupcije i uticaja privatnih interesa, kao i zloupotreba moći i taktika strahovlade režima i nepolitike Aleksandra Vučića doveli do toga da Srbija ispadne iz kategorije demokratskih država, i podvede se pod autokratiju, što je krajnje poražavajuće za jednu zemlju koja bi uveliko trebalo da bude na svom jasnom putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji. Helikopter, Savamala, ubistvo Olivera Ivanovića, Doljevac, lažne diplome, tetke iz Kanade, gaženje medija, izborne krađe i nebrojeno drugih afera jesu ono što je Srbiju, stepenik po stepenik, vodilo ka potpunom potonoću pod režim čoveka koji sebe vidi kao sultana. 
 
Istraživanje švedskog instituta zato je samo nova potvrda da naša borba sada mora biti još snažnija i još odlučnija, zbog čega Nova stranka poziva da se nedavno započeti razgovori opozicionih stranaka i pokreta ne samo nastave, već i intenziviraju, kako bi rezultirali stvaranjem snažnih liberalnih i socijaldemokratskih snaga, koje će pred javnost izaći sa jasnim zahtevima i konkretnim predlozima. Ponavljamo da je opoziciona politička scena Srbije danas isuviše razuđena, te samim tim, kao takva, i preslaba da bi se suprotstavila snažnom političkom protivniku, aktuelnom autokratskom režimu, koji ne bira sredstva zarad zacrtanog cilja. Zato je ukrupnjavanje neophodno, a kao prvi primer pomenutog očekujemo i skori formalni početak procesa ujedinjenja Nove stranke sa Pokretom slobodnih građana, kao i bližu saradnju sa svim ideološki sličnim grupacijama. 
 
NOVA apeluje na građane Srbije pronađu u sebi hrabrost i snagu da ozdrave i Srbiju, i da je, zajedničkom borbom, vratimo na put kojim je krenula posle Petog oktobra, kako bi ona konačno, osim jedne lepe zemlje, postala i ozbiljna i normalna država. 
mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close