Srbija pretposlednja u regionu po broju testiranih, a prva po broju zaraženih

Srbija pretposlednja u regionu po broju testiranih, a prva po broju zaraženih

Uprkos brojnim obećanjima predstavnika aktuelnog režima i Kriznog štaba da u Srbiji sledi masovno testiranje na zarazu koronavirusom, kao i uveravanja da testova ima i više nego dovoljno, svetski izvori tvrde sasvim suprotno.

Tako Worldometer, jedini relevantni sajt za praćenje informacija o toku pandemije na svetskom nivou, pokazuje da se Srbija kao pretposlednja po broju testiranih, a prva po broju zaraženih na milion stanovnika, nalazi u najtežoj poziciji od svih zemalja regiona. Pomenuti podaci dovoljno svedoče o upornim lažima režima Aleksandra Vučića kako smo, kao i u svim drugim aspektima, i u borbi sa pandemijom "lideri u regionu". Nova stranka zato pita gde su nestali silni testovi čijom se nabavkom toliko hvalilo proteklih mesec dana vanrednog stanj. Zašto rezultati testova kasne, pa čak i po izjavi doktorke Darije Kisić - ima zastoja u testiranjima, kao i šta se dogodilo sa najavom masovnog testiranja širom Srbije?

Upozoravamo da krajnje neodgovorno zvuče jučerašnje izjave pojedinih državnih zvaničnika da se epidemiji u Srbiji nazire kraj, jer bez što većeg broja ispitanih građana ne možemo ni imati relevantne podatke o širenju zaraze, kao ni njenom jenjavanju, pogotovo kada se uzmu u obzir upozorenja lekara na veliki procenat asimptomatskih, "prikrivenih" pacijenata.

Još jednom snažno apelujemo na sve građane Srbije da što strože poštuju preporučene mere socijalnog distanciranja i na taj način odgovorno zaštite i sebe i druge. Kada ovi teški dani budu iza nas, doći vreme da se, kroz političku borbu i stručni rad nadležnih organa, ispita svaki segment sprovođenja vanrednog stanja i propisanih mera.

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close