Srećan vam praznik poštovane građanke!

Srećan vam praznik poštovane građanke!

Nova stranka čestita svim građankama Srbije Međunarodni dan žena. Podsećamo da 8. mart ima mnogo veći istorijski značaj od banalizovanog, svečarskog  tumačenja.

Borba za prava žena započela je pre više od sto godina i još uvek traje. Žene u Srbiji još uvek žive u dominantno „muškom društvu“. Pod izgovorom tradicije, one svoja prava uglavnom imaju deklarativno, dok se istina o njihovom stvarnom položaju, zbog sramote i straha, krije iza zatvorenih vrata domova.

Nova stranka se zalaže da u političkom životu žene učestvuju „rame uz rame“ sa muškarcima, jer ne treba zaboraviti da upravo one čine više od polovine srpske populacije i biračkog tela. Zato ih treba motivisati da iskoriste svoje pravo glasa da za sebe i svoje bližnje odlučuju u kakvoj zemlji žele da žive. Svakako ne u zemlji u kojoj će ih se setiti samo u izbornim kampanjama ili na papiru. Istina je da imamo sve više žena na biroima za zapošljavanje, da teže dobijaju preduzetničke kredite, da ekonomski uglavnom zavise od muškaraca, da su često žrtve porodičnog nasilja. Crne hronike su pune senzacionalističkih naslova o nasilju nad ženama, ali tek kada do krivičnog dela dođe. Vlast ne sme da žmuri i da se krije iza nedorečenih zakona koji se bave nasiljem u porodici, rodnom ravnopravnošću, iza brojnih strategija, godišnjih planova... Država mora da ima razvijene i efikasne mehanizme koji će žene štititi, koji će delovati preventivno i osnažiti ih u borbi protiv nasilja i svih vidova diskriminacije.

Želimo da pozovemo sve građanke Srbije da iskoriste svoja legitima prava, da kažu ne nasilju, da hrabro učestvuju u političkom životu i tako pokažu svoju snagu. Izbori pred nama su odlična prilika za to! Samo tako će opravdati i očekivanja svih žena koje su svojom hrabrošću započele težak posao osvajanja ženskih ljudskih prava i ravnopravnosti.

Srećan vam praznik poštovane građanke!

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori