Statističko šibicarenje o padu nezaposlenosti

Statističko šibicarenje o padu nezaposlenosti

Predsednik Nove stranke i narodni poslanik Zoran Živković pitao je na zasedanju Narodne skupštine ministra finansija Sinišu Malog za tačan broj stvarno zaposlenih 4. marta 2003. godine i danas, ali i zahtevao odgovor na pitanje kako se to dogodilo da je nezaposlenost 2014. godine, od više od 18 odsto, za godinu dana pala na ispod 13 odsto.

"Kako je bilo moguće da je broj zaposlenih 2015. godine bio milion i 716 hiljada ljudi, a sledeće, 2016. godine, milion i 977 hiljada? To znači da je u roku od godinu dana zaposlena 261.000 ljudi, znači da se svakog radnog dana te godine zapošljavalo po hiljadu ljudi. A to je, naravno, nemoguće. To je laž. To je metodologija po kojoj se broj zaposlenih izražava po anketi. To je šibicarenje statistikom na najgori mogući način", ocenio je Živković.

 

Kako Mali nije odgovorio ni na jedno od postavljenih pitanja, lider NOVE opravdano je pitao kako je moguće da ministar finansija jedne države ne zna broj zaposlenih pre 15 godina i danas.

"Ako ne znate, onda recite da ne znate. Ako ne smete da mi kažete, jer biste time otkrili tajnu statističkog šibicarenja, onda kažite da ne smete, i ko vam je to zabranio i koga se to plašite. Ovde nije pitanje stanova u Bugarskoj ni Beograda na vodi, ovo je pitanje broja zaposlenih. Ne u procentima i ne po anketi nego oni kojima se plaćaju porezi i doprinosi", podvukao je Živković.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close