Subotica: Primitivna vlast sabotirala koncert Andreja Ivanovića

Subotica: Primitivna vlast sabotirala koncert Andreja Ivanovića

- Povodom otkazivanja koncerta svetski poznatog pijaniste Andreja Ivanovića -

 

Muzička skola u Subotici otvorena je 1868. godine. Ova ustanova je najstarije zdanje u kojoj se učila i proučavala muzika na prostoru države Srbije, a verovatno i šire. Zašto pridajemo značaj ovoj vesti? Zato što je Subotica uvek bila muzički i kulturni centar regiona, a ne samo države, ma kako se ona zvala.

Da li je danas takvo stanje u našem gradu? Odgovor je veoma kratak. Nije. Danas je Subotica, poput većine gradova u Srbiji, pod okupacijom jedne družine, jedne organizovane kriminalne organizacije sa svojim satrapima koji na svaki način pokušavaju da uguše svako iole normalno delovanje i razmišljanje, pa makar i pokušaj istog.

Sve što je slobodno, pa makar imalo taj predznak u nazivu, postaje meta za slobodan odstrel, a svako konstruktivno delanje koje teži unapređenju ili eventualnom kulturnom, u ovom slučaju muzičkom delanju, u startu je osuđeno ili onemogućeno.

Najsvežiji primer destruktivnog delovanja lokalne samouprave jeste sabotaža koncerta svetski poznatog umetnika Andreja Ivanovića. Šta smo mogli da očekujemo od ljudi čiji je glavni kulturni dobačaj zbijanje i deljenje po nacionalnim torovima, kao i organizovanje raznih "kulturnih" dešavanja uz nezaobilazno "pragnje"?!

Na trgu možemo da očekujemo pre neko trećerazredno ime iz “Granda”, ali nikako ne možemo da čujemo virtuoza na klaviru u Velikoj većnici, jer je organizator nepodoban - to treba reći otvoreno. Kome je stalo do tamo nekog pijaniste koji je nastupao u Karnegi holu? Bedni izgovori da se u to vreme održava drugi festival ne piju vodu, jer je sam organizator festivala izašao u susret organizatorima koncerta.

Očigledno je da "napredne" horde primitivaca koje su okupirale naš grad, po svaku cenu nastoje da Suboticu i Subotičane podvedu pod svoj karakter - nazadni, jeftini, šibicarski. Nova stranka nastaviće oštru borbu protiv ovakve primitivizacije Subotice i poziva građane da sačuvaju dostojanstvo koje su oduvek imali i odupru se onima koji svakodnevno pokušavaju da ih unize.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close