Svetske organizacije demantuju Vučićevu izjavu da mini hidroelektrane ne utiču na zagađenje

Svetske organizacije demantuju Vučićevu izjavu da mini hidroelektrane ne utiču na zagađenje

Nakon što je domaća javnost ostala šokirana izjavom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se zagađenje smanjuje izgradnjom mini hidroelektrana, Nova stranka mora da ga podseti na poslednju studiju Svetskog fonda za prirodu, koju je finansirala EU, iz decembra 2019, gde se ističe da je njihov negativan ekološki uticaj veliki. 

Povećanje proizvodnje energije u malim hidroelektranama je vrlo ograničeno, ali negativan ekološki uticaj je u većini slučajeva značajan. Jedinice s malim hidroturbinama uništavaju tok reke, a doprinos proizvodnji električne energije je minimalan, stoji u pomenutom izveštaju, koji direktno demantuje Vučićevu poruku, sa nedavnog otvaranja fabrike u Bečeju, da će tim putem zagađenje biti umanjeno.

NOVA takođe podseća da su i Međunarodne ekološke organizacije pozvale Vladu Srbije da ukine podsticaje za otkup struje iz malih hidroelektrana, jer veoma štetno deluju na prirodu. Podaci iz njihovih studija ukazuju na to da nemaju značajnu ulogu, niti mogu doprineti razvoju elektroenergetskog sistema Srbije, a da istovremeno imaju veoma štetan uticaj na prirodu i biodiverzitet u odnosu na ostale obnovljive izvore energije, pa se postavlja pitanje - za koga je osmišljen ovakav sistem podsticaja, pošto za dobrobit građana Srbije i njihovo zdravlje sigurno nije.

Stoga Nova stranka još jednom apeluje da je, zbog uništavanja prirode, zaštita okoline i aktivno delovanje na polju ekologije naša dužnost i obaveza, kako zbog duga prema svemu što nam priroda pruža, tako i zbog odgovornosti prema budućim naraštajima kojima je ostavljamo. A na tom putu borbe je prvenstveno smena aktuelnog, štetočinskog režima, kojeg, poput zagađenja, zauvek moramo poslati u političku istoriju. 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close