Svom snagom u propast

Svom snagom u propast

Aleksandar Vučić je svestan da neistine koje iznosi o ekonomskom napretku Srbije imaju vrlo ograničen rok trajanja. Otuda i ideja o „kupovini“ još dve godine mandata putem prevremenih republičkih izbora, baš kao i 2000. godine kada je Miloševićeva garnitura procenila da sa deviznim rezervama od 40 miliona maraka ne može prezimiti na vlasti.

Srbija će ove godine imati izuzetno veliki bužetski deficit od 3,5% BDP-a, što je manje od istorijskog deficita od 6,7% koji  je ova vlada napravila u 2014. godini, ali je smanjenje isključivo posledica umanjenja plata i penzija i nerealizovanih javnih investicija. Javni dug iznosi 73% BDP-a, a rast BDP-a koji pominje premijer je obmana jer za poređenje uzima 2014. godinu kada smo imali pad od 1,8%. U Srbiji ništa nije reformisano jer se i dalje subvencije i zaposlenja dele po partijskom ključu, kriminal u javnim nabavkama nikada nije bio veći, a egzistencijalni strah je dostigao istorijske razmere. Aleksandar Vučić se ponaša kao kabadahija koji novac troši za finansiranje svoje partijske vojske, dok građanima Srbije ukida jedan obrok dnevno. Ovakvo ponašanje će nam na naplatu doći 2016. godine i zato priča o prevremenim izborima i nekom mizernom povećanju plata i penzija. U svrhu disciplinovanja biračkog tela je i najava otpuštanja nastavnika, medicinskog osoblja i državnih činovnika, dok desetine hiljada stranačkih podobnika zaposlenih po javnim preduzećima niko ne spominje.

Nova stranka upozorava da se iz krize ne može izaći bez poreske reforme kojom će se poresko opterećenje prebaciti sa rada na potrošnju i bez pokretanja investicionog ciklusa putem javnih investicija u infrastrukturu. Kada bi se samo deo novca koji Vučić troši za finansiranje svog bahatog partijskog konglomerata preusmerio na javne investicije, imali bismo realan privredni rast, a ne budžetski deficit. Srbija nema više vremena i resursa da ide u propast u koju je vodi naprednjačka vladavina. Zato će Nova stranka učiniti sve da u slučaju prevremenih republičkih izbora, scenarija već viđenog 2000. godine, Vučić završi sa istim rezultatima kao što je i Milošević.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close