Tepić: Estonija nas smatra "malim Rusima"

Tepić: Estonija nas smatra “malim Rusima”

Kada je reč o saradnji sa Estonijom, koja od 1. jula preuzima šestomesečno predsedavanje EU, Marinika Tepić, poslanica Nove stranke i bivša predsednica skupštinskog Odbora za evropske integracije, iskazuje bojazan da Estoniji nismo „ušli u radar“ bolje nego do sada do kada nas je smatrala „malim Rusima“.

- Uz sve pohvale najznačajnijih donosioca odluka u EU, koje više liče na grižu savesti, na ratnu odštetu, na kosovsko obeštećenje, nego na stvarno stanje i život u zemlji Srbiji raspadnutog pravosuđa, neslobodnih izbora i pretežno toksičnih medija, lično ću se potruditi kao narodna poslanica da svim kolegama evroparlamentarcima na to ukažem, pa svakako i onima koji će donositi odluke u ime predsedavajuće Estonije. S obzirom da njihova istorija poznaje takva diktatorska iskustva, mislim da će bolje razumeti po ovo naše društvo kobno žmurenje EU na progresivnu autokratiju Vučića u fazu izuzetno opasnu po naša prava i slobode, koja nam tek predstoji – kaže ona za Danas.

Na pitanje kako će se stvari odvijati u pogledu poglavlja 31, Tepić kaže da je sigurna da će Srbija gledati da što duže odloži pripremu i otvaranje ovog poglavlja, odnosno da ga što kasnije otvori upravo zato što je ovo poglavlje jedno od najtežih za Srbiju zbog politike i sankcija prema Rusiji u prvom redu.

- Mislim da će EU gledati da ga što pre stavi na pregovaračku agendu. Biće to krajnje zanimljivo „nadvlačenje konopca“ – smatra Tepić.

mm

Press služba

Leave a Reply

Close