Tepić: Usmeni "ugovor" gazi prava sezonskih radnika

Tepić: Usmeni “ugovor” gazi prava sezonskih radnika

Usmeno ugovaranje pri angažovanju sezonskih radnika, što vladajuća većina nameće novim zakonom, uvodi Srbiju u vreme pre starih Rimljana, radnike stavlja u podređeni, obespravljeni položaj, a jača ucenjivački potencijal poslodavca, ocena je Marinike Tepić, narodne poslanice Nove stranke.

Na jučerašnjoj skupštinskoj sednici, Tepić je navela da je „usmeno ugovaranje ostalo daleko van pravne nauke još od vremena starih Rimljana“, te da nijedan pravnik na svetu neće potvrditi da se time štite prava radnika. Kako je objasnila, kada nema pisanog traga, poslodavac nije primoran da ispoštuje usmeni ugovor, radnik ne može ništa da dokaže.

- Nigde se ne evidentira šta su poslodavac i radnik dogovorili: ni koja je cena dnevnice, odnosno sata, ni da li će radnik imati pauzu na koju bi trebalo da ima pravo, apsolutno ništa osim ličnih podataka. Dalje, poslodavac na zahtev sezonskog radnika može da izda potvrdu gde će biti navedeni podaci da je on radio, ali u toj potvrdi koju on izdaje maksimalno dva meseca kasnije, niko ne garantuje da podaci neće biti lažirani! Oni, recimo, mogu da se usmeno dogovore da će radnik da radi za 200 dinara po satu, a onda da poslodavac, dva meseca kasnije, navede da je radnika angažovao za 100 dinara po satu. A svedoka nema! Usmeni dogovor je samo između nadničara i poslodavca! I ko će da garantuje? Inspektor rada, koji je navodno ovde da zaštiti pava sezonskih radnika? Na osnovu čega će da zaključi šta je bio usmeni dogovor? – upitala je Tepić.

Tepić je istakla i da odnos aktuelnog režima prema sezonskim radnicima najbolje oslikava dokumentovana praksa plaćanja radnicima dnevnice od 1.000 dinara i to da ne rade, ali da prodaju svoj glas, kao što je bilo uoči lokalnih izbora u Vrbasu.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close