Tepić za Vreme: Ko su ološ, bednici i nesrećnici

Tepić za Vreme: Ko su ološ, bednici i nesrećnici

„Atmosfera u Narodnoj skupštini je redovno neprijatna i to traje, praktično, od dana konstituisanja ovog saziva“, kaže za poslanica Nove stranke Marinika Tepić za nedeljnik "Vreme" u okviru članka "Ko su ološ, bednici i nesrećnici".

„Imate tu jedan potpuno skaredan prikaz parlamenta i posla narodnih poslanika. Sigurna sam da Aleksandar Martinović i Maja Gojković kumuju svim podlim manevrima kojima se opozicionim poslanicima oduzima i ono malo vremena za raspravu o amandmanima. Dakle, to je potpuno iščašena atmosfera u kojoj imate sve moguće napore ovog sveta da se ne čuje druga strana. To je fašizam. Kada ja to kažem u skupštini, Maja Gojković mi uvek isključi mikrofon. Nije fašizam samo eksplicitna manifestacija, kad neko ide ulicom i viče „Zig Hajl“, već i svaki pokušaj ne da se čovek spreči da govori, nego da nestane, da nema onog koji misli drugačije, ko se suprotstavlja oficijelnoj politici i to je fašizam. Ja ne mogu da opišem količinu mržnje, količinu rđavih dobacivanja. To nisu ni najniže prostačke reči, već vi stvarno mislite da bi vas neko ubio da može, samo da nisu kamere uključene. Pritom, ja nisam nikakva svilena poslanica, ja ne spadam među one koji imaju niži prag trpljenja. Oni sikću na vas, oni reže na vas – to prosto nije normalno. Vi vidite da su najviši predstavnici zakonodavne vlasti do te mere nahuškani na svoje političke protivnike, da je to na ivici građanskog rata. Tu količinu mržnje koja se generiše između predstavnika vlasti i svih ostalih, ja odavno nisam videla. Imam potrebu da to sama snimim kao fenomenološki izazov, ma kakvi za politikologe, za psihologe koji i treba politiku da uvedu kao posebnu kategoriju izučavanja, pogotovo u zemlji Srbiji“, priča Tepić.

Ona navodi i da je "fascinira što poslanici vladajuće stranke u svoj svojoj silini i snazi ne mogu da izdrže ni dva minuta kad govori opozicioni poslanik":

"Dva minuta traje obrazloženje za jedan amandman ili za repliku, a oni ne mogu da izdrže da se smire. Dva minuta!“

„Devedesetih ste imali iščašenog i poremećenog lidera, ali ste imali i ljude koji se nisu toliko isticali svojom podlošću“, seća se Marinika Tepić.

„I tada je skupština bila drugačija i procedure su bile drugačije. Bilo je i onda dobacivanja i izazivanja protivnika, ali u ovoj skupštini vi imate utisak da se svakog dana i svake noći neko posebno bavi time kako da nogom šutne u zadnjicu taj poslovnik i taj parlament i kaže: „Vidi, ja sam pametniji od poslovnika jer ću ga ja sada zloupotrebiti“. Aleksandar Vučić ima svoj paranormalan i ambiciozan put da pokaže i dokaže da su svi šarlatani, da su svi trošadžije vremena i novca građana, a da pritom ništa ne rade nego se samo dobro zezaju u skupštini. Samo je on ozbiljno zamišljen za sudbinu Srbije i samo on radi, a mi samo pričamo i mi smo nepotrebni. Refleks toga može da se vidi kad Ana Brnabić dođe u skupštinu, pa ona tu, kao, gubi vreme jer je ona navikla da radi, a ne da priča. Ja sam je pitala: „Izvinite, jeste li vi došli ovde na strunjaču da boksujete i dižete tegove ili ste došli u parlament gde se priča?“

Tepić kaže da se Vučić „ugurao na svaku temu, u svaku nadležnost":

"On nam prošle subote sat vremena lamentira nad našim matericama i ultrazvukom, a ona jadna, nesrećna Slavica Đukić Dejanović sedi pored njega, ni da bekne. Ni da se pokupi, da ode i kaže: Kakve ti veze, čoveče, imaš s tim?“

mm

Press služba

Povezane vesti

Ostavi komentar

Zatvori