Težak nemar u Pančevu: Iz magacina na ulicu izbacili rekvizite iz kultnih "Maratonaca"

Težak nemar u Pančevu: Iz magacina na ulicu izbacili rekvizite iz kultnih “Maratonaca”

Prizor koji je sve Pančevce ostavio u šoku i neverici jesu rekviziti korišćeni na snimanju kultnog jugoslovenskog filma "Maratonci trče počasni krug" bačeni nasred ulice.

Tako su rukovodioci Crvenim magacinom u Pančevu procenili da čuveni klavir na kojem svira Seka Sablić, u ulozi Kristine, krevet za umirućeg sa početka filma i regal iz kuće Topalovića ne znače ništa za kulturu i filmsku istoriju ove zemlje, već im je mesto na đubrištu. Sva sreća pa su, suočeni sa besom prolaznika koji su odmah reagovali, brže-bolje iste vratili u magacin, ali gorak ukus sramnog čina ostaje.

Gradski odbor Nove stranke Pančevo ističe da je prizor rekvizita izbačenih ne iz običnog magacina, već objekta koji datira iz 18. veka i proglašen je spomenikom kulture, slika stanja u kojem se kultura u Srbiji danas nalazi. Srozana na najnižu lestvicu, u zemlji u kojoj se kao sistem vrednosti propagiraju rijaliti šou programi i prizeman rečnik sa javnih frekvencija, nažalost za posledicu ima i pomenuti slučaj u Pančevu. To je sistem vrednosti aktuelnog režima koji upravo kulturu, kao jedno od najoštrijih oruđa za kritiku, doživljava kao svog najvećeg neprijatelja.

Stoga je naša dužnost da svakodnevnom borbom stanemo na put narastajućem primitivizmu koji okupira sve pore društva i Srbiju konačno povedemo putem modernih, evropskih zemalja 21. veka, kojima i pripada. 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close