Tolerancija se ne postiže promenom naziva škole

Tolerancija se ne postiže promenom naziva škole

- Promena naziva Osnovne škole „Rastko Nemanjić Sava“ u  OŠ „Halifa bin Zaid Al Nahjan“ nema nikakve veze sa promovisanjem tolerancije među nacijama, već je još jedan dokaz da je neophodno uvesti izmene Zakona o Vladi i njene buduće članove podvrgnuti obaveznom pregledu fizičkog i psihičkog zdravlja – rekao je predsednik Nove stranke Zoran Živković.

On je danas u skupštinskom holu saopštio da je, prema Službenom glasniku, Privredni sud u Kraljevu u sudski registar upisao izmenu naziva osnovne škole u selu Dojeviće. Pritom, podsetio je on, zakonski je bilo nedopustivo imena škola, ulica itd. davati po imenima živih ljudi, te ostaje nejasno ko je zapravo dotični Halifa bin Zaid Al Nahjan po kojem je OŠ „Rastko Nemanjić Sava“ preimenovana.

- Ovo je krunski dokaz da je neophodno uvesti izmene Zakona o Vladi i uvesti obavezan lekarski pregled za buduće članove Vlade. Normalnom čoveku ne bi palo na pamet da dokazuje bilo šta time što će da promeni ime škole na ovaj način. To nema nikakve veze sa tolerancijom! Pitao sam kolege Bošnjake da li oni ovo tumače kao neki novi korak u unapređivanju tolerancije među narodima... Naravno da ne! I oni su saglasni sa tim da bi ispravan put bio da se izgradi nova škola tamo gde je potrebna i da se toj školi da ime po Bošnjaku, znamenitom za svoju naciju, državu, civilizaciju.

Živković je dodao da „ukoliko se već praktikuje ovakva politika, onda nije nikakvo čudo što prištinski parlament uzima Trepču i Telekom“.

- Nisam imao priliku da čujem današnju konferenciju za novinare Aleksandra Vučića, ali mogu da zamislim kako je izgledala: sigurno je proglašena još jedna istorijska pobeda! Vodimo sa 18:0 što se tiče briselskog rezultata, boli nas kičma od tih silnih pobeda, a u suštinu gubimo sve više i više – naveo je lider NOVE.

On je istakao da je „pitanje vlasništva nad Kombinatom Trepča trebalo ranije rešavati, a ne baviti se time tako što se samo reaguje posle nekog događaja“.

- Naravno da nije dobro da Trepča bude izgubljena. Međutim, način na koji se ona danas „brani“, podseća na onaj način na koji su socijalisti i radikali branili Srbe u bivšoj Jugoslaviji... Tamo gde su ih oni branili, Srba više nema. Bojim se da će tako biti i sa Trepčom – rekao je Živković i dodao da Vlada Srbije „svoj kredibilitet, međunarodnu poziciju i moć da brani srpske interese treba da gradi tako što se neće ponašati nenormalno kao što se ponaša, između ostalog, i u pomenutom slučaju promene naziva škole.

mm

Press služba

Leave a Reply

Close