Tomislava Nikolića saslušati zbog Bogoljuba Karića

Tomislava Nikolića saslušati zbog Bogoljuba Karića

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić bi morao da bude saslušan jer se viđao sa Bogoljubom Karićem, ističe za Danas Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava i predsednica Saveta Nove stranke, reagujući na tvrdnje ovog biznismena da se viđao sa predsednikom Srbije dok je u Srbiji trajao proces protiv njega.

Na pitanje da li će Tužilaštvo reagovati na izjavu Bogoljuba Karića da se viđao sa Tomislavom Nikolićem u Belorusiji, u Višem javnom tužilaštvu dobili smo odgovor da je to tužilaštvo "obavestilo javnost da je postupak koji se vodio protiv Bogoljuba Karića obustavljen u odnosu na njega rešenjem Višeg suda u Beogradu zbog nastupanja apsolutne zastarelosti krivičnog postupka".

U Tužilaštvu su zamolili novinarku Danasa da pojasni pitanje, odnosno objasni kontekst u kojem postavlja pitanje da li će tužilaštvo reagovati na izjavu Bogoljuba Karića da se viđao sa Tomislavom Nikolićem u Belorusiji, s obzirom na navedene činjenice o zastarelosti postupka, kao i da "Bogoljub Karić nema svojstvo osumnjičenog u postupku pred Višim sudom u Beogradu". Na konstataciju našeg lista da se pitanje odnosi na činjenicu da se Nikolić viđao sa Karićem dok je na snazi bila poternica za njim, iz Tužilaštva nam je poslat odgovor: "Ukoliko se tužilaštvo bude oglašavalo, bićete obavešteni".

- Nikolić bi morao da bude saslušan zbog moguće zloupotrebe njegovog visokog položaja na rad pravosudnih organa. Ne, dakle, samo da bi trebalo, već bi to moralo da se učini. Međutim, ne verujem da će doći do bilo kakve procedure ovim povodom - napominje Vesna Rakić Vodinelić za Danas.

Prema njenim rečima, celokupan slučaj jasno upućuje na nedostatak vladavine prava u Srbiji.

- Odista je čvrst dokaz nedostatka vladavine prava činjenica da se predsednik jedne države viđa sa osumnjičenim za krivično delo kojeg progoni ista ta država. Da ovde pravosuđe ozbiljno radi svoj posao, zainteresovalo bi se za persone koje su potpomogle da zastari krivično gonjenje Karića. Makar jedna od persona bila šef države. Ovde reč skandal više ništa ne znači, pa je i ne koristim - zaključuje Rakić Vodinelić za Danas.

Sumnje da se predsednik Srbije Tomislav Nikolić viđa sa odbeglim Bogoljubom Karićem pokrenute su još 2013. godine, kada je Nikolić postavio kamen temeljac za trgovinski centar "Svetionik Minska" u glavnom gradu Belorusije, koji je gradila "BK grupa". Tada su u Predsedništvu Srbije odbacili tvrdnje da se Nikolić video sa Karićem, što je Karić juče potvrdio za N1, rekavši da se video sa predsednikom Srbije i da su, između ostalog, razgovarali i o "njegovom slučaju". Mediji su izveštavali i o tome da su se bliski saradnici Nikolića iz njegovog kabineta, takođe, viđali sa ovim biznismenom.

Inače, Bogoljub Karić se nalazi na poternici, i može biti uhapšen ukoliko se vrati u Srbiju. Karić, međutim, kaže da nema razloga da se plaši ičega i da nije kriv ni za šta.

Podsetimo, javnost je nedavno saznala da je postupak protiv Bogoljuba Karića za slučaj Mobtel zastareo još u februaru ove godine. Ipak, Karić još nije slobodan čovek u očima srpskog pravosuđe jer se protiv njega vodi još jedan postupak. Apsolutna zastara nastupila je u slučaju u kome se Bogoljub Karić po optužnici iz 2010. teretio za zloupotrebu službenog položaja odgovornog lica tokom perioda od 1998. do 2005. godine, odnosno za izvlačenje novca iz kompanije Mobtel. Bogoljub Karić je u bekstvu više od deset godina, a on se sa saradnicima teretio za proneveru oko 60 miliona evra.

 

Izvor: Danas

 

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori