Torlak više ne stanuje ovde

Torlak više ne stanuje ovde

Vakcinom protiv tetanusa iz Bugarske obezbeđen kontinuitet u snabdevanju vakcinama iz obaveznog programa imunizacije u Srbiji!

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ saopštio je 15. jula 2016. godine da je "cilj sprovođenja sistematske obavezne imunizacije u Srbiji da se dostigne i održi 95% i viši obuhvat programom obavezne imunizacije na nivou celokupne populacije dece“. Kako je saopšteno, „naporima Ministarstva zdravlja je obezbeđen kontinuitet u snabdevanju vakcinama u 2016. godini, uprkos problemima koje imaju pojedini proizvođači vakcina u svetu na globalnom nivou“.

Nedopustivo je da Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ govori o problemima svetskih proizvođača vakcina i hvali Ministarstvo zdravlja koje je dopustilo da deca i stanovništvo u Srbiji budu vakcinisani vakcinama ino proizvođača iz obaveznog programa imunizacije, za koje registracionu dokumentaciju i ugovornu obavezu na osnovu dobijenog tendera ima Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“.

U toku je distribucija 15.000 doza neregistrovane vakcine protiv tetanusa čiji je proizvođač BB - NCIPD Ltd. Sofija, Bugarska.

Umesto da u skladu sa važećom registracionom dozvolom i ugovorom Institut za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ proizvede i na vreme obezbedi domaću vakcinu protiv tetanusa (Tetavaksal-T®) iz obaveznog programa imunizacije, pribegava se isprobanom scenariju – donaciji. Donacijom se prikriva nesposobnost odgovornih, od rukovodstva Instituta „Torlak“, preko čelnika Ministarstva zdravlja, pa do najvišeg vrha tehničke vlade (u ovom trenutku), koja ih je i imenovala, da obezbede na vreme i dovoljne količine domaće registrovane vakcine.

Da se ovakav diskontinuitet u snabdevanju vakcinom protiv tetanusa domaćeg proizvođača mogao naslutiti, ukazuje i to što je serija od 150.000 doza puštena u promet 03. 08. 2015. godine, a tek nakon sedam meseci i serija od oko 150.000 doza. Ovo znači da je za skoro godinu dana pušteno u promet oko 300.000 doza vakcine protiv tetanusa Institita „Torlak“ (za domaće i ino tržište), a kvartalna potreba samo domaćeg tržišta vakcine protiv tetanusa je 125.000 doza.

Želimo da ukažemo da je do problema u kontinuiranom snabdevanju domaćom vakcinom došlo zbog problema u kontroli vakcine u Institutu „Torlak“ i zbog nedostatka zamoraca na kojima se testovi izvode. Naime, po nalogu direktorke Vere Stoiljković, specijaliste fizikalne medicine, a u cilju uštede, žrtvovan je veliki broj zamoraca na kojima se vrše obavezni testovi, a kada je došao red na izvođenje testova, nije se mogao obezbediti dovoljan broj zdravih zamoraca, odgovarajuće težine. Takođe, proizvodnju vakcina vode zaposleni bez odgovarajućeg znanja i iskustva, zbog čega je krajem prošle godine cela serija od 150.000 doza vakcine prosuta.

Da ne postoji problem samo u proizvodnji, nego i u radu dijagnostičkih laboratorija u Institutu „Torlak“, ukazuje i podatak da su skrining testovi na prisustvo antitela na Zika virus, uz podršku Ministarstva zdravlja, od 07. 07. 2016. godine dostupni u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, a ne u Nacionalnoj referentnoj laboratoriji za arboviruse Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ koji nema dovoljno lekara sa specijalizacijom i iskustvom.

Nova stranka podržava sprovođenje programa obavezne imunizacije i poziva da povodom navedenog hitno reaguju nadležne inspekcije Ministarstva zdravlja, Agencija za lekove i medicinska sredstva, Srbije (ALIMS), kao i ministar zdravlja u tehničkoj Vladi i zaustave ove i ovakve (ne)prilike koje potresaju zdravstveni sistem i javno zdravlje Srbije.

Nova stranka je i ranije na svim nivoima upozoravala na silne nepravilnosti i probleme u vezi sa radom i poslovanjem Instituta „Torlak“. Na našu veliku žalost, ministar Lončar i njegovi saradnici više su se bavili političkim marketingom, nego poslom koji im je poveren.

 

Resorni odbor za zdravstvo Gradskog odbora Beograd Nove stranke

Savet za zdravstvo Nove stranke

mm

Press služba

10 Comments

 1. snezana
  22.07.2016 at 16:37
  Reply

  Nije tacno da Institut Torlak nema kadrove za rad.Poseduje najbolje doktore tehnicare sa odlicnim iskustvom koji obavljaju posebne analize jedini u Srbij.Direktorka je podigla Institut na zavidan nivo.Mnogi mogu da nam zavide na ogromnom znanju sto iz dana u dan I pokazujemo.

  • Miloš
   23.07.2016 at 01:44
   Reply

   O čemu Vi pričate? Jel vas to direktorka poslala da pišete lažne hvalospeve i neistine o stanju u Torlaku???
   Direktorka Vera Stoiljković je inače specijalista fizikalne medicine, dovedena iz Hitne pomoći kao članica SNS-a da vodi Torlak! Toliko o njenoj stručnosti! A nedostatak stručnosti nadoknađuje šikaniranjem zaposlenih, dovođenjem u njen kabinet na “informativne razgovore” i zastrašivanjem pričama kako vrlo lako može da sazna sve šta pričaju preko telefona zahvaljujući njenim vezama u BIA! Prema pravim stručnjacima, doktorima koji ne poginju glavu ćutke, ne ustručava se da primeni revanšizam, pa ih za kaznu, kad već ne može da ih počasti otkazom, udaljava sa radnih mesta i degradira preraspoređivanjem na čišćenje dvorišnog kriga i izigravanja portira na kapiji! I posle se čudimo što nema ko u Torlaku da proizvede bilo šta… Eto šta je Vaša cenjena SNS direktorka napravila od Torlaka, nekada uglednog instituta i vodećeg u svetu u proizvodnji vakcina!
   Sramota!!!

   • Cvijovic Julijana
    13.07.2017 at 20:52
    Reply

    Ako je Torlak sposoban, zasto kupujemo vakcinu protiv tetanusa od Bugarske?

  • Djumbir
   23.07.2016 at 22:59
   Reply

   Vredi znati i da je doticna direktorka supruga Aleksandra Djordjevica, direktora BIA, kuma Zlatibora Loncara i bliskog prijatelja Aleksandra Vucica. Zato joj se i moze da se toliko bahati. To su te SNSovske kumovske veze koje poput termita upropastavaju sve pred sobom.

 2. sveznalica
  22.07.2016 at 19:05
  Reply

  hhaha koi rezultat PROPADANJA i deljenja otkaza i dovodjenja servisa da vam rade eeee drzavo jadnalisi.

  • snezana
   22.07.2016 at 19:34
   Reply

   ,,Torlak,,je srce Srbije I nikada nece propasti.Drzava i gradjani znaju sta znaci Institut od nacionalnog znacaja !

  • Mira
   22.07.2016 at 19:40
   Reply

   Torlak je srce Srbije.

 3. snezana
  24.07.2016 at 07:53
  Reply

  U doba Dakica je sve propalo preko noci se nemoze nista promeniti oni koji su otisli srecan im put i pojedincima i nije mesto ovde.

 4. nisam strucnjak ...ali sam veci od ovih sto su ostali
  11.01.2017 at 12:18
  Reply

  Komentar koji je postavila Snezana , je veoma diskutabilan kao prvo Snezana Stoiljkovic je clan SNS ,kao drugo zena je bolesna u pravom smislu ,dugo godina je poznajemo i na nijednom odelenju nije se zadrzala vise od par meseci….a posto kaze da Torlak sada ima najbolje strucnjake , zamolio bih je barem 2-3 velika strucnjaka da izdvoji od toliko ekstra strucnjaka ( pravi strucnjaci su dobili otkaz ili pobegli pred nevidjenom torturom koja se vodila i vodi i dalje nad radnicima instituta.) i na kraju definitivno Torlak nema svoje vakcine a ni serume ….to sto su radili u ove tri godine moze se reci da su direktno ugrozili Republiku Srbiju i njene gradjane…..PS. Snezana neka i dalje nosi svojoj direktorici cvece ,parfeme i bombonjere….

Leave a Reply

Close