Tužilac za ratne zločine da ispita i huškanje na rat - počev od Vučića

Tužilac za ratne zločine da ispita i huškanje na rat – počev od Vučića

- Novi tužilac za ratne zločine svoju autonomnost treba da dokaže ispitivanjem zločina ne samo na nivou izvršioca, nego i na nivou onih koji su huškali na rat. U tom smislu, treba da se bavi i učinkom u ratnom huškanju bivšeg ministra informisanja Aleksandra Vučića – rekla je narodna poslanica Marinika Tepić na današnjoj konferenciji za novinare.

Govoreći o kandidatima za tužioca za ratne zločine, o kojima Skupština treba da odluči na zasedanju koje je počelo danas, Tepić je navela da su „dva kandidata sa zanimljivim biografijama i predlozima svojih programa – Milan Petrović i Snežana Stanojković“.

- Kandidat Petrović svojim predloženim programom odskače od zvanične politike, a odnosi se na, kako je naveo, jačanje regionalne saradnje i jednakost pred zakonom svih, bez obzira na njihovu nacionalnu, versku i bilo koju drugu pripadnost. Sa druge strane, kandidatkinja Stanojković ponudila je suprotni program, sa naglaskom na preispitivanju regionalne saradnje i davanju prednosti zločinima nad Srbima.

No, i da imamo najbolje kandidate, zanima me da li će, po izboru na tu funkciju, dokazati svoju profesionalnost i nezavisnost ispitujući ratne zločine ne samo na nivou izvršioca, već i na nivou onih koji nisu učinili ništa, a imali su saznanja, da zločin spreče i onih koji su na zločin huškali. Ukoliko su svi jednaki pred zakonom, onda budući tužilac to treba da dokaže tako što će krenuti od samog vrha i ispitati učinak u ratnom huškanju bivšeg ministra za informisanje Aleksandra Vučića i cele te klike koja je sa svojih javnih funkcija huškala građane na rat – poručila je Tepić.

Narodni poslanik i predsednik NOVE Zoran Živković, komentarišući dnevni red današnje sednice, ukazao je na moguće negativne posledice usvajanja Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o sudijama. On je upozorio da je usvajanje ovog predloga u direktnoj suprotnosti sa Nacionalnom strategijom reforme pravosuđa 2013-2018, te da to znači odbacivanje Strategije što posledično ugrožava otvaranje Poglavlja 23 u pregovorima sa EU i potvrđuje apsolutizam vrha izvršne vlasti.

Obraćajući se novinarima, Živković je pažnju skrenuo i na „pravnu, suštinsku i ljudsku vezu između slučaja Haradinaj i slučaja Vasilev, i njihovih neizručenja Srbiji, odnosno Bugarskoj“.

- Nesumnjivo je mnogo razloga da Haradinaj bude priveden sudu zbog zločina koji su izvršeni u njegovoj blizini, da li po njegovom naređenju ili bez njegove želje da ih spreči. Odluka francuskog suda zasnovana je na amaterskom odnosu srpskih vlasti prema tom izručenju. Sud je saopštio da su dokumenti koji su stigli uz srpskog Ministarstva pravde bili takvi da nisu stvarali uslove za pozitivnu odluku tog suda – rekao je Živković i upitao zašto je Ministartsvo pravde radilo na onemogućavanju izručenja Haradinaja, te zaključio da to ima veze sa vrhom vlasti, kao i u slučaju neizručenja Vasileva Bugarskoj.

Živković je podsetio na činjenicu da Bugarska od Srbije potražuje Cvetana Vasileva još od 2014. godine, zbog pronevere 2,2 milijarde evra. Uprkos crvenoj Interpolovoj poternici, Vsislev se i dalje slobodno šeta po Srbiji, naveo je on.

- Vasilev je bio uključen u privatizaciju Srpske fabrike stakla Paraćin, a to je obeleženo na svečanoj konferenciji za novinare u prisustvu predsednika države Tomislava Nikolića. Njegova firma nije platila 6,5 miliona evra duga po privatizaciji, zbog lošeg poslovanja otišlo se na još viši nivo zaduženja, a sada je fantomska firma Vasileva podnela predlog za uvođenje stečaja u srpsku fabriku stakla. Posledice svega ovoga biće višestruke. Najpre, spor sa Republikom Bugarskom jer ga ne isporučujemo, moguća blokada pregovora sa EU od strane Bugarske, 780 ljudi će ostati bez posla... Dugovi Srpske fabrike stakla prema Srbijagasu, EPS i drugim javnim preduzećima pašće na teret nas, poreskih obveznika – rekao je Živković i dodao da svi primeri koje je izneo ne znače samo dalju devastaciju parlamentarizma u Srbiji, već i gomilanje argumenata koji potvrđuju jačanje apsolutističke vlasti Aleksandra Vučića.

 

Današnju konferenciju za novinare Marinike Tepić i Zorana Živkovića pogledajte u video prilogu:

 

mm

Press služba

3 Komentara

 1. Vladimir
  12.05.2017 u 05:13
  Odgovori

  Dobro i argumentovano, namenska industrija jos bolje ilustruje nerskidive veze finansiranja vladajuce vrhuske i najmracniji sverc oruzja za masakr civila u ratnim zonama. Sta nas se tice sto necija deca ginu?

 2. Uros
  12.05.2017 u 21:52
  Odgovori

  Zoran Živković je apsolutno u pravu. Treba tužioc da radi svoj posao……

 3. usaf
  13.05.2017 u 09:53
  Odgovori

  Potpuno se slazem sa g.Zivkovicem i Marinikom.Pocev od Nikolica,Seselja,Vucica,vrh SPS+SRS+SNS,a da dodam i Arkanovog “generala Palmu od Jagodinu”…

Ostavi komentar

Zatvori