Tužioci ne smeju da budu deo omerte kriminalnih klanova

Tužioci ne smeju da budu deo omerte kriminalnih klanova

- Tužioci ne smeju da budu deo omerte, deo zavere ćutanja kriminalaca. To što neke političke stranke u tome učestvuju, ne znači da tužioci i sudije smeju da budu deo tog sistema – rekao je Zoran Živković na današnjoj skupštinskoj sednici na čijem su dnevnom redu izbori zamenika javnog tužioca i sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Lider NOVE je istakao da je pre svega pred tužiocima, a potom i sudijama, veliki posao jer je „ostalo mnogo prljavog veša iz neposredne srpske prošlosti“:

- Pomenuću samo neke nerazjašnjene slučajeve: „24 privatizacije“, „Bambilend“, „Koferče“, „Mobtel“, „Šarić“, „Kosmajac“, „Asomakum“... Šta je sa Savamalom“? Šta je sa slučajem „Helikopter“, sa najvećom brukom za našu državu, kada je sedmoro ljudi ubijeno zarad nečijeg marketinga – upitao je Živković i dodao da je dužnost tužilaca da u razumnom roku srpskoj javnosti saopšte da li istrage napreduju i ima li novih činjenica.

U svom izlaganju Živković je poručio da tužioci i sudije moraju u svom radu da se rukovode čašću, a ne interesima političkih činioca:

- Funkcije nisu večne i svi zajedno treba da razmišljamo - šta sutra. Ne smemo da upadamo u moralnu propast time što, recimo, kada ste u Vladi ’99. godine podržavate krivičnu prijavu protiv Tonija Blera i Bila Klintona, a onda kada postanete predsednik Vlade prvog uzmete za savetnika, a kod drugog idete da mu se klanjate!

Živković je podsetio na odredbe Zakona o javnom tužilaštvu prema kojem je svaki javni tužilac podređen republičkom javnom tužiocu, te da republički javni tužilac ima pravo da ostvari uvid u svaki predmet. Prema tome, jasno je ko je personalno najviše odgovoran, zaslužan ili kriv, za stanje u srpskom tužilaštvu, a to je republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, zaključak je Zorana Živkovića.

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close