Tužna je država koja se reklamira po najjeftinijoj radnoj snazi

Tužna je država koja se reklamira po najjeftinijoj radnoj snazi

Narodni poslanik i predsednik Nove stranke kritikovao je na današnjoj skupštinskoj sednici „politiku subvencionisanja stranih kompanija koja postoji već sedam-osam godina, a koju je aktuelna vlast podigla na najviši mogući negativni nivo“.

- Date nekoj stranoj kompaniji 10.000 evra po radnom mestu. Ona započne neku proizvodnju, u čiji kvalitet ne zalazim, sa obavezom da posluje u Srbiji dok traje subvencija. Prosečna plata u tim preduzećima je oko 200-215 evra, što znači da država, odnosno ovi isti siromašni građani, daje 50 plata unapred, a to je dovoljno za četiri godine. Šta se dešava potom? Da li će svi ti investitori ostati u Srbiji kad potroše tu subvenciju? Ne postoji nijedan jedini ugovorni ili zakonski osnov da oni moraju da ostanu – rekao je Živković.

On je objasnio da je velika šansa da će te kompanije, nakon što potroše subvenciju, otići u Makedoniju, Moldaviju ili neku drugu zemlju koja bude nudila subvencije ili neke druge bolje uslove i da će tako Srbija izgubiti:

- Ukoliko privreda Srbije može da napreduje samo kroz subvencije za nova radna mesta, onda napretka nema. To nije put ka boljoj budućnosti. Osnivanja kompanija u Srbiji bilo je i mnogo pre uvođenja takvih subvencija. Između 2001. i 2004. godine bilo je stranih investicija bez centa da je država dala bilo kome! Tužna je i jadna država koja se reklamira kao zemlja sa najjeftinijom radnom snagom na kontinentu, jer to znači da je naša radna snaga svedena na cenu radne snage u Centralnoj Africi. Još gore, država preko toga mora čak i „miraz“ da da, odnosno subvenciju, da bi neko došao i otvorio neku fabriku u kojoj se klemuju kablovi za auto-industriju. Nijedna fabrika visoke tehnologije nije otvorena u Srbiji u poslednjih sedam-osam godina bez obzira na velike najave poluprovodnika i ko zna čega još!

Amandmanima na Predlog budžeta za 2017. godinu, Živković je predložio da se 260 miliona evra, odnosno 32 milijarde dinara subvencija za privredu preusmere na druge oblasti:

- Predlažem da se subvencije u privredi svedu na 9.000 dinara, odnosno da ih i nema, a da se subvencije za poljoprivredu podignu za pet milijardi dinara, jer to je zapravo budućnost srpske privrede. Zatim, da se subvencije za Železnice prepolove, a da se povećaju subvencije za kulturu, za dve milijarde, jer ako nema ulaganja u kulturu, nema za šta da gradimo budućnost. Zatim, pet milijardi više za Fond za mlade, četiri milijarde više za studentski standard, četiri za učenički standard, dve za socijalnu zaštitu, deset za dečiju zaštitu. Dakle, treba da prestanemo da se igramo estrade u ekonomiji i da počnemo da ulažemo u prave vrednosti, a to su deca, kultura i obrazovanje.

mm

Press služba

Related Articles

2 Comments

 1. Filip
  08.12.2016 at 23:10
  Reply

  Bravo Živkoviću , pravo u centar, ali šta vredi kada su ovi napredni operisani od ekonomije, njih interesuje samo vlast i samo vlast, ali doćiće i njima kraj.

 2. Rade Savic
  09.12.2016 at 14:57
  Reply

  Niko nebrani sadasnju vlast,ali zasto ti to nisi uradijo dok si bio premijer.

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close