Tužna je zemlja u kojoj su prosvetni radnici višak

Tužna je zemlja u kojoj su prosvetni radnici višak

- Tužna je zemlja u kojoj su prosvetni radnici višak. Takvo društvo ide ka institucionalnom neznanju, a ovakvim zakonima vi taj put samo ubrzavate. Zapravo, namerno rasterujete mlade i pametne iz naše zemlje, da biste napravili mesta za one koji falsifikuju, kradu i koje finansira tetka iz Kanade – poručio je Zoran Živković parlamentarnoj većini danas tokom skupštinske rasprave o predlozima zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i o visokom obrazovanju.

Predsednik NOVE je istakao da se Predlogom zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja uvodi hegemonija ministra, jer se ministru daju ovlašćenja da odlučuje o postavljenju svakog direktora u svakoj školi.

- To je prevelika odgovornost. To se ne radi ni u vojsci ni u policiji. To se ne radi nigde... To znači da ako vi postavljate direktore, da ste vi odgovorni za sve što se dešava u svakoj školi. Umesto toga, Nova stranka predlaže da o tome odlučuju školski odbori, koji bi brojali sedam članova: četvoro da budu prosvetni radnici, troje iz jedinice lokalne samouprave i dvoje roditelja - naveo je on.

On je kritikovao i uvođenje penala za decu koja krše školske propise, odnosno to što je „jedna od kazni humanitarni rad“:

- Humanitarni rad ne može da bude kazna! Posebno tako ne može biti definisan u zakonu, i to zakonu koji se odnosi na sistem vaspitanja! Ono što je humano može biti kazna jedino u sistemu vrednosti koji afirmiše sadašnja vlast!

Živković je istakao i da je predlog Nove stranke da i srednje obrazovanje, pored osnovnog, bude obavezno, a da udžbenici moraju biti besplatni i za osnovce i za srednjoškolce:

- Besplatni udžebnici ne morajui biti novi, mogu se koristiti i polovni... Ima dosta načina na koje se to može obezbediti, i to svakako ima više smisla u odnosu na ono „hajde da svu decu oblačimo u ista odela i stavljamo im kravate, jer je to, eto, borba protiv socijalne nejednakosti“. Socijalna nejednakost se ne rešava u sistemu obrazovanja, nego rešenjima u privredi, ekonomiji, poreskom sistemu, sistemu socijalne zaštite.

Lider NOVE predložio je i da se u školama zabrani versko delovanje, te istakao da se to ne odnosi na opcioni predmet veronauke, nego na delovanje verskih organizcija u školama. Takođe je podvukao da je akademski svet zagađen u proteklih deset, a naročito pet godina, te poručio da će nastaviti na insistiranju da se princip akademske čestitosti konačno uvrsti u sistem obrazovanja.

 

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close