Ujediniti se oko Saše Jankovića kao predsedničkog kandidata

Ujediniti se oko Saše Jankovića kao predsedničkog kandidata

Demokratska opozicija bi trebalo da se ujedini oko jednog, nestranačkog kandidata za predsedničke izbore sledeće godine, a Saša Janković, aktuelni zaštitnik građana, poseduje lične i profesionalne kvalitete za tu poziciju, smatra Zoran Živković, predsednik Nove stranke.

- Da je profesor Vojin Dimitrijević živ, on bi bio moj izbor. Ipak, imamo i druge kvalitetne, moralno i profesionalno, pojedince koji nisu stranački aktivisti, a jesu u političkom životu. Takav je Saša Janković i ja verujem da poseduje sve kvalitete kojima bi, sa pozicije šefa države, dostojno predstavljao i građane i državu. To što ovaj režim pokazuje očiglednu nervozu, pa i bes, na samo pominjanje kandidature Jankovića, samo je razlog više da se demokratska opozicija ujedini oko takvog kandidata – rekao je Živković za TV N1.

Odgovarajući na pitanje ko čini tu demokratsku opoziciju koja bi trebalo da se ujedini oko zajedničkog predsedničkog kandidata, Živković kaže da su to sve „one stranke koje nemaju krvave ruke“:

- Mi danas i u opoziciji i u vlasti imamo partije koje su uvelikoj meri doprinele masovnom stradanju građana Srbije i građana iz regiona. One ne mogu činiti demokratsku opoziciju.

Lider NOVE je istakao i da ideja o zajedničkom kandidatu opozicije nije novina, već da je, u više navrata čak i vrlo uspešno, korišćena još otkad je u nekadašnjoj Jugoslaviji uvedeno višestranačje.

- U programu NOVE, na primer, stoji predlog da se predsednik države bira u parlamentu, od strane poslanika, i to iz reda ljudi sa dokazanim ličnim i profesionalnim kvalitetima i koji nisu stranački aktivisti. Verujemo da bi se time dobio jedan novi format predsednika države koji ne bi bio podeljen između stranačkih i opštih interesa – rekao je Živković i dodao da po sadašnjim ustavnim rešenjima imamo predsednika države čija su ovlašćenja nesrazmerna legalitetu: „biraju ga svi građani, a posao mu je maltene samo da komanduje vojskom u ratu i deli ordenje u miru“.

mm

Press služba

3 Comments

 1. PeraM
  05.09.2016 at 14:48
  Reply

  Pravi kandidat , autoritativan i respektabilan!
  Po jednoj od anketa na tw dobio je čak 58% glasova ispred Dušana Teodorovića (11%) i dr Vladimira Pavićevića (31%). Pošto je g-din Pavićević u štampi izjavio da se neće kandidovati i da će dati podršku g-dinu Saši Jankoviću, potpuno je jasno da bi opozicija trebala da postigne konsenzus oko njega! A tako počinje i urušavanje naprednjaka 😉

 2. Miroslav
  06.09.2016 at 08:10
  Reply

  Prihvatljivo za sve političke faktore koji se nalaze s one strane duge od nazadnjaka.

 3. Filip
  06.09.2016 at 15:14
  Reply

  Da, da pravi predlog, ali zbog sujete pojedinih lidera opozicije – teško će proći .

Leave a Reply

Close