Veliki zli Soroš

Veliki zli Soroš

Optuživati druge za sopstvenu mizeriju je odavno srpska specijalnost. 

Za sve su krivi drugi. Glasao si kako si glasao, plate su ti smanjene - Amerika je kriva. Glasao si kako si glasao i nemaš zdravstveno osiguranje - homoseksualci su krivi. Glasao si kako si glasao i nemaš posla - Soroš je kriv. I tako dalje. Nedavno su izašle "vesti" da su "procureli" Sorošovi dokumenti. Zvuči kao da su kakvi tajni ugovori objavljeni, ko je koga plaćao, ko je "strani plaćenik" i slično. No, kao što to odveć često biva, sve je tu poprilično daleko od istine.

Kao prvo, ono što je "procurelo" nije uopšte "procurelo". Govori se o validnim obznanama dobitnika grantova i stipendija Sorošove fondacije koji se i inače mogu naći na njegovom sajtu. Više puta sam ih gledao. Ništa tu nije "procurelo", ali ako se upravo ta reč koristi, stvara se privid da se govori o nekakvim "tajnama". Soroševa fondacija finansira nebrojene organizacije širom sveta, mahom one koje se bore za ljudska prava i demokratiju. Pored toga finansira i naučnike širom belog sveta - sram da ga bude. Uostalom, nauka se toliko dobro ceni u Srbiji da su naučnici prinuđeni da se finansiraju vani, pa je tako Srbija odista u svetskom vrhu po broju naučnika koji su "strani plaćenici", jer je, valjda, sasvim u redu biti "domaći plaćenik" iliti raditi negde preko veze. Inače, valjda naučnici i borci za ljudska prava ne treba da jedu i plaćaju kiriju, kako se čini.

Bilo kako bilo, "procurela" dokumentacija je nešto najnormalnije, a Soroš je samo jedan od nebrojenih individua i organizacija koja stipendira druge. Opet, valjda je samo u Srbiji loše biti nečiji stipendista i biti plaćen, jer gomila ljudi koja je glasala kako je glasala i ostala bez posla zbog toga možda donekle zavidi onima koji su ipak nešto postigli u životu, te posla i finansija imaju.

Nauka se toliko dobro ceni u Srbiji, da su naučnici prinuđeni da se finansiraju vani, pa je tako Srbija odista u svetskom vrhu po broju naučnika koji su "strani plaćenici".

U sve to se, naravno, ubacio i Informer ("nezavisne dnevne novine", kako piše, dok je Danas ispao tabloid), koji je naveo kako je "Soroš za haos u Srbiji platio čak 391.940.146 dinara, iliti skoro četiri miliona evra". Kao prvo, 391 miliona dinara je tik iznad tri miliona evra, a ne četiri. Kao drugo, nije "platio" za "haos u Srbiji", već je finansirao organizacije koje od Srbije nisu dobile ni dinara, jer je Srbiji kao državi i sopstveni građanin apsolutno i kompletno nebitan, nevladine organizacije, naučnike i preduzetnike ne moramo ni da pominjemo.

I Kurir se "pokazao", pričajući kako je Kremlj "razvalio" Soroša objavivši "strogo čuvane tajne". Još jednom, to nisu strogo čuvane tajne, već javne informacije. Novinarstvo u Srbiji je palo na dno samog dna i nastavilo da se zakopava.

Ima i inostranih portala na kojima su objavljene slične papazjanije, između ostalih i notorna glupost da je Soroš antisemita (!), te se ispostavilo da je jedan Jevrejin - protivnik Jevreja. No, onima koji veruju ovim ludorijama činjenice nisu bitne. Kako je Soroš ispao antisemita? Tako što je finansijski potpomagao palestinske borce za ljudska prava, one koje Izrael tlači na dnevnoj bazi. Opet - sram da ga bude, pomaže borbu za ljudska prava.

Idiotski diskurs je pravljen za idiote koji će mu verovati. Nažalost, građani Srbije mahom ne znaju ništa o tome kako funkcioniše svet. Ne znaju šta je grant, šta je stipendija, ne znaju šta je škola, ne znaju šta su ljudska prava, a kad se pojavi vest skuvana u Kremlju, bez ikakvih činjenica, izvrndupljena i naherena, poverovaće bez ikakve sumnje.

 

Autor: Srđan Jovanović, zamenik predsednice Saveta Nove stranke i profesor i gostujući istraživač na Sehir univerzitetu iz Istanbula

Preuzeto sa: http://www.danas.rs/licni_stavovi/licni_stavovi.1148.html?news_id=325733&title=Veliki%20zli%20Soros

mm

Srđan Jovanović

Rođen u Beogradu, gde je i diplomirao, da bi se potom preselio u Češku, gde je magistrirao i doktorirao. Predavao je nekoliko godina na Univerzitetu Palacki u Olomoucu, na Katedri za istoriju i Katedri za evropske studije i psihologiju. Radio i kao istraživač na Univerzitetu u Bolonji i na Fakultetu javne uprave Univerziteta Pavla Šefarika u Košicama. Osnivač je i urednik akademskog žurnala Humanicus. Autor je nekoliko knjiga i brojnih članaka, kako akademskih, tako i kritičkih i polemičkih.

Ostavi komentar

Zatvori