Vesna Rakić Vodinelić: Pošteni izbori i podrška drugoj stranci nisu isto

Vesna Rakić Vodinelić: Pošteni izbori i podrška drugoj stranci nisu isto

Pravnici iz Nove stranke veruju u jedan bitan pravni postulat koji, nažalost, važi u ovoj državi:"Znam da ovo nije pravna država, ali ću se ponašati kao da jeste i preduzimati sva pravna sredstva koja pravni poredak predviđa, u nadi da će jednom postati takva (pravna)". Paralelno sa pravnim, razume se, važe i politička sredstva.

 

Ali, ima razlike između dve političke činjenice: da ćete učiniti sve što možete da biste naterali državu da omogući slobodne i poštene izbore i da ćete pozvati vaše glasače da daju svoje glasove stranci sa kojom, u ideološkom smislu, nemate ništa zajedničko, kaže profesorka prava i predsednica Saveta Nove stranke Vesna Rakić Vodinelić, odgovarajući na pitanje da li se Nova povukla iz zajedničkog nastupa opozicionih stranaka.

Upitana može li anketni odbor u Skupštini Srbije koji predlažu DSS i Dveri imati efekta i hoće li Nova podržati njegovo formiranje, ona odgovara da je prerano odgovarati na ovo pitanje.

- Međutim, Nova stranka je do sada podržavala sve predloge za formiranje anketnih odbora od kojih se moglo očekivati da doprinesu vladavini prava. Verujem da neće biti od značaja koja stranka ili druga stranaka takav predlog podnosi - kaže Rakić Vodinelić.

Kako kaže, niko iz Nove stranke nije tražio niti vršio uvid u izborni materijal.

- Uz razumevanje potrebe da se provere glasovi, takav uvid nema mnogo praktičnog smisla, jer u našem izbornom postupku, prvo nema garancije da vreće sa listićima nisu naknadno otvarane, a drugo, u sadašnjem sastavu RIK-a preovlađuje doktrina da se prigovori mogu izjavljivati samo zbog izbornih povreda u toku postupka glasanja i to ako su te povrede unesene u zapisnik sa biračkog mesta. Zapisnike kontroliše RIK prilikom njihovog prijema i nedavne aktivnosti RIK-a povodom tzv. potvrđivanja ili anuliranja zapisnika bile su, navodno, vezane za nedostatke u tim zapisnicima koje je Komisija uočila prilikom njihovog prijema, objašnjava ona.

Rakić Vodinelić ukazuje da postoje indicije da je RIK učinila nekoliko grupa povreda.

- Prvo, bila je iznesena tvrdnja, najpre od predsednika SNS, a potom o predsednika RIK da su izjavljena samo dva prigovora i to da ih je izjavila SNS. Potom je Nova stranka prijemnim pečatima RIK-a dokazala da je izjavila tri prigovora, a sva tri su odbijena. Dalje, predsednik RIK je izneo tvrdnju da je, posle svega, pristiglo još oko 60 prigovora, a na pitanje kako je to moguće, s obzirom na njegove ranije izjave, prvo je kazao da je u RIK-u gužva zato što predstavnici opozicionih lista pregledaju glasove i da ni on nije znao da su prigovori stigli, a potom je izjavio da su pristigli poštom. Sve zajedno, ove informacije prvog čoveka RIK ne ostavljaju utisak verodostojnosti i izazivaju, same po sebi, podozrenje. Drugo, primetilo se u direktnom televizijskom prenosu da samo oni članovi RIK koji su bili za stolom predsedavajućeg imaju prigovore, dok ih velika većina članova Komisije uopšte nije imala, nego su čuli samo neke (oskudne) elemente prigovora i to iz druge ruke, a predsednik RIK-a je redovno predlagao kako da se o prigovoru odluči. Takođe, u direktnom TV prenosu moglo se primetiti da Komisija u istim ili sličnim situacijama donosi različite vrste odluka - na primer u nekom slučaju poništava izbore, a u drugom ih anulira, tj. dodeljuje nula glasova svim listama. Sve zajedno, uz sumnje o tačnom prebrojavanju glasova, posebno na Kosovu, rad RIK-a je ostavio dosta razloga za stav da nije nepristrasno niti savesno obavio svoj posao. To u najvećoj meri važi za predsednika Komisije, objašnjava sagovornica Danasa.

Kada je reč o sankcijama prema RIK, ona ne veruje da ćemo ih dočekati "pri sadašnjem stanju stvari prekomernog uplitanja politike, naravno pre svega najveće stranke SNS i njenog predsednika, u odluke koje imaju čist pravni karakter i koje bi morali donositi nezavisni organi i tela". Kako dodaje, iako mnogi od njih u Ustavu i zakonima nose epitet "samostalnih" i "nezavisnih", u stvarnosti, sem odista retkih izuzetaka, oni to nisu.

- Povodom jedne nepravilnosti koja je uočena na biračkom mestu u Pećincima, a tu se radilo o tzv. bugarskom vozu, podnećemo krivičnu prijavu i pratićemo aktivnosti organa gonjenja povodom te prijave. Poznat nam je identitet aktera, a poznate su i registarske tablice jednog automobila u kome su bili organizatori ove izborne prevare. Sudeći po onome što smo saznali od aktivista na terenu, moglo bi se raditi o krivičnom delu davanja i primanja mita u vezi sa glasanjem, koje je predviđenog u čl. 156. Krivičnog zakonika, najavljuje naša sagovornica.

 

Izvor: www.danas.rs

mm

Press služba

Related Articles

Leave a Reply

Close
Close

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.

Close

Close