Vesni Rakić Vodinelić uručena Povelja za građansku hrabrost

Vesni Rakić Vodinelić uručena Povelja za građansku hrabrost

Povelje za građansku hrabrost "Dragoljub Stošić", koja se tradicionalno dodeljuje u znak sećanja na tog sindikalnog lidera i borca za demokratiju, dodeljene su danas predsednici Saveta NOVE Vesni Rakić Vodinelić, povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljubu Šabiću i zaštitniku građana Saši Jankoviću.

 

Odluku o dobitnicima nagrade za 2015. godinu doneo je jednoglasno četvoročlani žiri u sastavu Olgica Batić,  Ratko Božović, Predrag Koraksić i Danilo Šuković, koji je u obrazloženju naveo da se radi o ljudima koji su svoj život posvetili opštoj stvari - borbi za društvo, a ne za sebe. Za profesorku Vesnu Rakić Vodinelić rečeno je da je ona svojim radom pokazala koliko su u njenoj ličnosti saglasne pravnička profesija i moralna kultura, budući da se ceo život borila za što bolje zakone i njihovu primenu.

 

Primivši priznanje, Vesna Rakić Vodinelić napomenula je da smatra da još uvek svojim delovanjem nije zaslužila da bude laureat nagrade koja nosi časno ime Dragoljuba Stošića. Ipak, navela je, čast joj je što je u društvu Jankovića i Šabića:

- Ne znam da li ste svesni da ste ovu nagradu dodelili pravnicima… Mi smo svi pravnici. Da li ste svesni da ste je dodelili onima koji primenjuju zakon i koje smatrate hrabrima upravo zbog toga što su rešeni da primenjuju samo zakon. Dodelili ste je osobi, meni, koja zapravo ništa nije uradila, već je samo koristila jezik, usmeno i pismeno, kao najjači organ tela svakog od nas.

 

Predsednica Saveta NOVE podsetila je prisutne na reči Dragoljuba Stošića, koje su se, ocenila je, pokazale kao svedočanstvo tadašnjeg vremena, ali i proročanstvo sadašnjeg:

-„Mi dok ležimo u ovom blatu imamo dva izbora – da ustanemo iz tog blata ili da one malobrojne koji još ne leže nego stoje u tom blatu, povučemo u njega. I onda kada budemo svi svinje, kada budemo svi groktali i kad ovo bude jedno veliko korito u kome ćemo da lapćemo one pomije, onda ćemo valjda svi da budemo srećni, neće nam ništa drugo trebati…“ Ja sam vršnjakinja Dragoljuba Stošića i u njegovim rečima osećam generacijsku odgovornost prema generaciji naše dece.

 

Kazavši da se Stošić bavio pre svega neprestanom kritikom vlasti, ali ne vlasti kao takve, već kao nekontrolisane moći, Rakić Vodinelić je istakla da je on „u svojoj kritici pokazao i neverovatnu sposobnost predviđanja, i to imenom i prezimenom“.

 

- Pročitaću njegove reči: „Hajde sada stvarno da slušamo Vučića po ceo dan i Tomu Nikolića i da se u stvari mi njima izvinimo što smo ih malo usporili 2000-e, jer ko zna dokle bi ljudi stigli da ih mi nismo usporili. Ja se bojim da će nas ta kazna stići, suviše smo zla naneli, i ne mogu sada da kažem – ja u tome nisam učestvovao, ja sam bio protiv toga. Pa mislim, ili ja nisam bio dovoljno protiv toga ili nas nije bilo dovoljno koji smo bili protiv toga.” Nisam bila dovoljno protiv toga – zaključila je Rakić Vodinelić.

 

mm

Press služba

Ostavi komentar

Zatvori