Vest koju Vujović pokušava da sakrije: Srbija jeste na „sivoj listi“ EU

Vest koju Vujović pokušava da sakrije: Srbija jeste na „sivoj listi“ EU

Evropska unija je u utorak Srbiju stavila na tzv. „sivu listu“ pojačanog nadzora u 2018. godini u pogledu transparentnosti poreskog postupka i poreske administracije. Ovo je vest koju je aktuelni režim pokušao da sakrije, a na koju je ministar finansija Vujović, kada ga je poslanik NOVE Zoran Živković upitao na današnjoj skupštinskoj sednici,  odgovorio rečima „Siva lista je u vašoj glavi“! Šta je u glavi ministra Vujovića ne znamo, ali u „glavi“ Evropske unije stoji odluka: Srbija je na „sivoj listi“, a evo i objave o tome: https://kyc360.com/article/new-eu-tax-blacklist-grey-list-heres-need-know/

- Odlukom EU, Srbija je po svojoj poreskoj politici, javnim finansijama i svemu onome što čini ambijent za poslovno delovanje i poštovanje prava, ocenjena kao vrlo sumnjiva zemlja. Na toj tzv. „sivoj listi“ društvo nam prave još 46 zemalja, kao što su Bocvana, Fidži, Oman, Peru, Katar... još samo tri zemlje fale pa da to bude „50 nijansi sive ekonomije“. Na ivici smo da postanemo i deo „crne liste“, na kojoj se, gle čuda, nalaze Ujedinjeni Arapski Emirati, naš „vekovni prijatelj“ i glavni partner u sumnjivim poslovnim poduhvatima tokom poslednjih pet godina. To je prava slika naše ekonomske situacije i zato u Srbiju dolaze, inače sa velikim subvencijama, mahom stranci koji vole da se igraju u „poreskim rajevima“, da otimaju pare iz budžeta, zbog čega posle nema novca za zdravstvo, za subvencije u poljoprivredi, za obrazovanje, sport... – rekao je Zoran Živković  na današnjoj skupštinskoj sednici na kojoj se raspravlja o budžetu za 2018. godinu.

Živković je takođe napomenuo da se uveliko govori o tome da se sam ministar Vujović u Briselu požalio na to da je „naša poreska uprava godinama pod kontrolom BIA“, kao i da je ustaljena „praksa da dinamiku povraćaja PDV određuju kriterijumi političke podobnosti“. Na ovo, kao i na pitanje da prokomentariše stavljanje Srbije na „sivu listu“ od strane EU, ministar Vujović se pravio nevešt i poricao istinu. Koji god razlog stajao iza toga, da li to što je Vujović neobavešten te mu poturaju lažne podatke ili svesno saučestvuje u obmanjivanju javnosti, njegov odgovor kao čelnika ministarstva zaduženog za finansije države svakako je sramotan.

Foto: Beta

mm

Press služba

Leave a Reply

Close