Kovačević: Inflacija i šta treba raditi

Kovačević: Inflacija i šta treba raditi

Kovačević: Inflacija i šta treba raditi

Kojim se to merama možemo izbaviti od inflatornog toka i da li smo nešto naučili duboko upadajući u njega?

Pre svega, moramo se izboriti za ekonomsku samostalnost. Samostalnost po pitanju energetike, po pitanju industrije povodom najvažnijih potreba. Naročito u onim oblastima u kojima smo se oduvek oslanjali na uvoz.

Moramo da pređemo iz defanzivnog u osvajački tržišni položaj.

Da bismo to uradili, trebaju nam velika ulaganja u savremene prerađivačke industrije uz snažne subvencije države koja podržava domaće a ne strane investitore.

Trebaju nam i programi vlade koja će takođe subvencijama podržati domaću industriju da investira u svoje brendove u tuđim zemljama, umesto, kao dosad, što smo tuđe brendove i proizvode podržavali u sopstvenoj zemlji.

Kad sve ovo implementiramo, tada ćemo ekonomski ozdraviti, steći otpornost na uvoz inflacije i postati cenjeni u zemljama u kojima to sad nismo.

Moramo se okrenuti tržišno ka zemljama u kojima se zarađuje, a to su zemlje Indokine, umesto što nam je pogled usmeren samo ka EU koja nam, i kad želi da kupi srpsku robu, dopušta to samo uz minimalnu zaradu.

Kratkoročno, svakodnevno jedan kompleksan stručni tim treba nizom mera i intervencijama u raznim oblastima da suzbija inflaciju. Nije podizanje referentne kamatne stope jedini alat kojim se to radi, već najrizičniji alat. Zbog njegove neefikasnosti polako upadamo kao država u recesiju.

Nova D2SP će i nadalje budnim okom svojih stručnih timova pratiti sve okolnosti i stanje srpske ekonomije, nuditi rešenja u iščekivanju poverenja svojih građana već na prvim izborima.

Vladimir Kovačević, predsednik Nove D2SP

Ilić

Related Articles

Leave a Reply

Close